ЮЗДП даде на прокурор ексгорския цар на Симитли Б. Кутузов

Доказани вреди за 57 000 лв. счетоводен баланс с липсващи 267 000 лв. са част от прегрешенията на уволнения преди месец директор, освен поста, засега той губи и паричната си гаранция, с която бил назначен

Уволненият преди преди по-малко от месец директор на Държавно горско стопанство Симитли Борислав Кутузов е предаден на прокуратурата заради констатациите на звено „Вътрешен одит“ в Югозападно държавно предприятие, обяви вчера от парламентарната трибуна  ресорният министър Десислава Танева. Поводът бе парламентарно питане от независимия народен представител Георги Кадиев във връзка с нанесени вреди в симитлийското стопанство, станало напоследък печално известно с честите уволнявания и веднага след това – възстановявания на директорския пост на Кутузов.

Според министър Танева този път Кутузов е претърпял и финансова санкция – задържана му е гаранцията по договора за управление. Това са лични пари, които всеки директор внася в касата на ЮЗДП в момента, когато сключи договора си за управление. Сумата е равна на 1 месечна заплата, която е различна за отделните директори, защото зависи от размера на горското стопанството, неговия стаж и т. н. При напускане директорът получава парите си обратно само ако проверяващите установят, че няма финансови нарушения в дружеството. В противен случай  вече бившиият горски цар взема само част от парите си или цялата сума бива конфискувана. В случая с бившия директор на ДГС „Симитли“ заплатата му е била задържана напълно.

Въпреки че одитният доклад за проверката в Симитли все още не е огласен публично, вестник „Струма“ разполага с основните констатации в него.

Според проверяващите дейността на стопанството, за миналата година, когато шеф е бил Кутузов, е нанесените вреди за 57 548 лева.

Част от сумата е натрупана от несъбрани в срок задължения към стопанството. Това довело до изтичане на давностния период за събирането им и до 35 903 лв. щети.

Констатирани са изплатени неоснователно суми за облекло и оборудване, заплащане на гориво на автомобили, което не било свързано с основното им предназначение. Докладът е констатирал още неправомерно върнати гаранции за изпълнение на договори, осчетоводяване на закупено оборудване за стопанството, което не е налично.

От одитните данни също е видно, че към 31 август 2015 г. стопанството е имало внесени аванси от клиенти в размер на 133 392 лв. и внесени гаранции за изпълнение в размер на 278 129 лв. , което прави общо 411 521 лева. Към същия период ДГС „Симитли” е имало наличност в касата от едва 786 лв. и наличност в банката от 143 311 лв. Не се знаело къде са останалите 267 421 лева.

Извън всичко това Кутузов, явно, за да запази поста си, за първото полугодие на миналата година отчел неоснователни 67 500 лв. приходи, като целта е била да получи положителен финансов резултат за полугодието.

От създаването на звено „Вътрешен одит“ при ЮЗДП са направени одити на всички 38 териториални поделения и на основание на резултатите са задържани внесените гаранции на 11 директори на стопанства, уточни Танева.

Общо в 6-те държавни предприятия през 2015 г. са направени 73 одита и са задържани внесените гаранции на 61 директори на горски поделения на предприятията, даде министърката обобщени данни. За констатирани сериозни нарушения на 9 от тях са  наложени неустойки в размер до 5-месечни брутни работни заплати, а за 13 от одитираните обекти са изпратени сигнали до съответните прокуратури срещу отговорните длъжностни лица за търсене на отговорност. За 1 г. управление от 163 директори на горски поделения на Държавните горски предприятия е освободен 47 % от ръководния състав, а при общ брой от 6370 служители в системата с различни наказания са 343-ма.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене