Днес e Световният ден за борба с рака: Ние можем, аз мога

Под мотото „Ние можем. Аз мога“ протича тазгодишната кампания на 4 фервуари – Световния ден за борба с рака. Посланието е, че всеки може да допринесе за борбата – като общество хората могат да предприемат мерки за по-добър контрол и превенция на злокачествената болест, достъп до медицински грижи и живот в здравословна среда, а на индивидуално ниво всеки може да взима по-информирани и отговорни решения за здравето си.

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. насам с цел да припомня поне веднъж в годината на хората по света да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 4 февруари 2000 г.

Около 8.2 млн. души по света умират от злокачествено образувание всяка година. Половината от тях са хора в активна възраст между 30 и 69 години, напомнят организаторите на кампанията. Броят на заболелите ще продължава да расте и през 2025 г. ще достигне около 11.5 млн. смъртни случаи и 19.3 новопоставени диагнози, сочи прогнозата им.

Тютюнопушенето остава най-големият рисков фактор за възникването на злокачествени клетки в тялото, затова организацията призовават за повече контрол и нетолерантност към вредния навик. Обществата могат да окажат натиск за това на правителствата си, а също и за разширяването на достъпа до медицински услуги, профилактични прегледи и лечение, както и за организирането на информационни и превантивни кампании, подсказва тя.

Всеки човек, от своя страна, може да реши да се храни здравословно, да спортува, да се пази от рисковите фактори, причиняващи канцерогенни заболявания, и да се образова за превенцията и ранните симптоми. Хората, които са преживели болестта пък могат да помогнат като разкажат историята си и дадат надежда на тези, които сега започват битката. На сайта на кампанията се събират и такива истории, за да служат както за вдъхновение на болните, така и за поука на здравите.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене