Банско се побратимява с Охрид

Кметът на Банско, Георги Икономов, участва в работната визита  на министъра на туризма Николина Ангелкова в Скопие, на която тя се срещна с министъра на икономиката на република Македония, Беким Незири. В срещата участваха още кметове от двете държави – тези на Благоевград, Смолян и Чепеларе, както и градоначалниците на Скопие, Охрид, Тетово и др., и представители на туристическия бранш. Бяха обменени идеи за подобряване на обмена на туристи между България и Македония.

По думите на кмета Икономов делът на македонските туристи в курорта през зимния сезон е значителен, над 40 хиляди, което им отрежда второ място след гърците. Той изтъкна също, че наскоро стартиралия музикален форум за балканска музика Бохеми, е още една възможност за посещения на туристи от съседите ни от югозапада през летния сезон.

Министър Ангелкова и министър Незири се договориха   да бъдат създадени съвместни работни групи, които да промотират Балканите като дестинация на чуждите, развиващи се пазари в Азия. 

По време на срещата градоначалникът Георги Икономов договори с македонския си колега и кмет на Охрид, д-р Никола Бакрачески, да бъдат стартирани разговори за побратимяването на двата курорта.

„Охрид е една изключително привлекателна дестинация, с която успешно бихме могли да обменяме добри практики, както и да се рекламираме взаимно.За подобряване на посещаемостта на курортите ни е важно да се подобри достъпа до тях чрез инвестиции в инфраструктурата и по-ефективна работа на граничните пропускателни пунктове като този на „Станке Лисичково” коментира Икономов в заключение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене