Мая Манолова отчете сто дни на поста, дава на КС юрисконсултските възнаграждения, начислявани от „Топлофикация“

2540 жалби са постъпили през първите 100 дни от работата на омбудсмана на Република България Мая Манолова. 1322 души са посетили приемната й в София, а 2406 са се обадили по телефона. Своеобразният отчет направи самата тя пред журналисти в Кюстендил.

Общественият защитник бе в града по случай отбелязването на 134-годишнина от раждането на големия български художник Владимир Димитров – Майстора в едноименната галерия.

Омбудсманът подчерта, че мнозинството от жалбите – 888 броя, са подадени от потребители срещу доставчиците на обществени услуги. 216 броя от тях са срещу столичната „Топлофикация“, 129 срещу електроразпределителните дружества, 115 срещу мобилните оператори и 90 срещу ВиК дружествата. Мая Манолова съобщи, че са изготвени 125 препоръки до министри, кметове, ръководители на агенции, общински съвети и др.

„Във вторник предстои да внеса втората си жалба в Конституционния съд срещу текст от Гражданския процесуален кодекс, който регулира присъждането на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции, еднолични търговци в съдебен процес“, каза Манолова. Тя подчерта, че стандартната практика е юрисконсултите да получават заплати, а сумите от таксата „юрисконсулт“ служат за неоснователно обогатяване на монополните дружества.

“Това представлява пречка за достъпа до съд и правосъдие, както и за достъпа до справедлив процес за българските граждани“, категорична бе Мая Манолова. Омбудсманът обяви, че изготвя и писмо до еврокомисаря за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова. Идеята е да запознае еврокомисаря с проблемите на българските граждани с такса „сградна инсталация“ на „Топлофикация“ и противоречивата съдебна практика у нас.

„Искам да поканя г-жа Юрова в България, за да види абсурдната ситуация, в която се намират българските потребители, включително и такива, които живеят на последните етажи в кооперация, в която няма тръби, но въпреки това са длъжни да плащат такса „сградна инсталация“, подчерта Манолова.

Омбудсманът допълни, че кани Юрова у нас, за да разкаже за добрите европейски практики в другите държави и за защитата на техните потребителски проблеми.

Общественият защитник коментира и новите цени на винетките, които от днес са на пазара. „На всички български граждани искам да кажа, че въпреки висящото производство за винетните стикери, което утре ще се гледа във ВАС, те трябва да си закупят винетки и да бъдат изрядни“, каза омбудсманът. Тя съобщи, че не се е отказала от идеята си за въвеждането на еднодневни винетни стикери и през следващите дни ще инициира среща с министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене