Митрополит Серафим заряза лозята на семейство Бошкилови

Неврокопският митрополит Серафим заряза лозята на винопроизводителите Бошкилови. Днес в санданското село Ласкарево, продължавайки традицията от древните траки, за пореден път беше отбелязан празникът на лозарите и винарите. В последните няколко години честването на ритуала тук се превърна в истински празник за местните жители, който се отбелязва с много почит, надежда и духовна вяра.

Неврокопският Митрополит Серафим, заедно с още няколко свещенници извършиха църковният ритуал по зарязване на лозята. Каноничен ритуал беше извършен на лозовите масиви на фамилия Бошкилови, в землището на с. Ласкарево. Гости на тържеството бяха работници от няколко околни села, приятели, гости от София, Благоевград, Сандански – около 100 човека.

Освен зарязването на лозята митрополит Серафим освети и новозакупената техника от фамилия Бошкилови по европейски проект за производство на биологично и екологично земеделие.

По стара традиция зарязването на лозята е мъжка дейност и се извършва от двама души. Първи лозовите масиви зарязаха владиката Серафим и бизнесменът Николай Бошкилов. Неврокопският митрополит заряза лозичките, поля ги с вино и благослови масивите, бъдещата реколта и всички присъстващи, а стопанинът на лозята пък пожела здраве и успехи и с божията благословия и нови сили да започнат обработката на лозовите масиви и през новата стопанска година.

Бизнесменът Николай Бошкилов отбеляза, че изминалата стопанска година е била благоприятна за лозарите и винарите. Добивът на декар е бил висок, захарността голяма, а реколтата, която се е родила е била с отлични хранително-вкусови качества, което е предпоставка за производството на хубаво руйно вино. Той подчерта, че занапред ще се стреми към преминаване на биологично производство, следвайки тенденциите на развитие в ЕС. Това нещо ще стане с новозакупената техника по реализиран и спечелен европейски проект от фамилията – трактор и прикачен инвентар, съответстващи на последните европейски  изисквания и директиви в бранша и прилагането на съответните агро-технологични мероприятия за екологично производство в областта на лозарството.

Накрая Митрополит Серафим и Кръстю Бошкилов изготвиха и „короната” на лозовия цар или венеца от лозови пръчки, който да дава сили и благословия през годината.

След тържественият ритуал по зарязването, участниците се отправиха към селото, където бяха приготвени маси, сочни мезета и руйно червено вино. Народна песен огласяше веселбата, която продължи цял ден, а на селския мегдан се изви и традиционното „Трифоновско хоро“, в което се включиха всички присъстващи.

www.ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене