Един от най – големите инвеститори в България – Бертрам Ролман със скандално изявление : Извършителите на дребни престъпления в страната получават несъизмеримо по-тежки присъди от крупните бандити.

В навечерието на поредния лош за България мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието в страната десет търговско-промишлени камари, обединяващи основните западни инвеститори в българската икономика, изпратиха по същата тема отворено писмо до правителството.

„В България има недостиг на върховенство на закона. Създадено е усещане, че реформата не се случва и това води до неувереност от страна на инвеститорите. Понижава се желанието за инвестиции в България. Изчерпва се един от най-ценните ресурси на страната — доверието в нея“, констатират с тревога обединенията на германския, американския, британския, италианския, испанския, холандския и белгийския бизнес в българската икономика.

Вероятно един от подтиците за този немислим досега от страна на стремящите се към дискретност чужди инвеститори публично заявен протест е пресният случай с ограбването на вложенията на италиански предприемач с бизнес в топлоизолациите на сгради, извършено с помощта на нотариус, фалшифицирани документи и кошмарно стъкмен съдебен процес.

Защо инвеститорите протестират?

Скандалният неотдавнашен опит за подчинение, източване и присвояване чрез съда на дялове в две френски компании, известен като случая „Белведере“, ясно показва, че на икономическите престъпници в България не се им необходими маски, лостове, пистолети и бързи коли. Вместо тях ефикасно приложение в стопанското разбойничество намират законови текстове и витиевати процедури, надлежно прокарвани и надзиравани от облечени в тоги и власт „бели якички“ в съда и правоприлагането.

Почетният председател на камарата Бертрам Ролман, който е сред големите инвеститори в българската шивашка индустрия в град Гоце Делчев , е категоричен, че причината за откритото писмо на задграничните предприемачи са случаите, в които фирмите им са попаднали в капани, заложени от некоректни партньори и от правосъдието. Макар и немного на брой, тези случаи стигат до посолствата на страните, от които идват инвестициите и така недоверието на бизнесмените прераства в политическо недоверие към България.

„Моят опит сочи, че в страната не се води истинска борба срещу сивата икономика. Непрекъснато ме впечатлява и фактът, че извършителите на дребни престъпления в страната получават несъизмеримо по-тежки присъди от крупните бандити. Предполагам, че някои от съдиите си докарват и допълнителни „възнаграждения“. Бие на очи, че бизнесът в България на предприемачи, които ползват политически протекции и други „ускорители“, е значително по-успешен от този на редовите играчи. Как се нарича всичко това ли? Казваме му мафия“, заключава Бертрам Ролман.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене