Ликът на Тато краси кметския кабинет в Самуилово

Кметът на петричкото село Самуилово Кирил Стоянов остана без портрета на бившия Първи на БКП и ръководител на страната ни Тодор Живков. Причината е, че рамката се повредила и се в момента чака да му изработят нова, а не внесения законопроект за забрана на комунистическите символи у нас.

Селският управник признава, че поставил портрета на Тодор Живков в кметството преди няколко години, за да покаже, че той все пак е бил истински ръководител на държавата, който е поощрявал строителството, а не разрушението.

„А какво да правим с паметника на комуниста Антон Попов в селото ни. Да го блъскаме ли? Та това е история, добра, лоша, вземаме си поуките, но без да събаряме и унищожаваме”, казва кметът на Самуилово.

Кирил Стоянов признава, че ще махне портрета на Живков, ако се приеме забраната на комунистическите символи. Но ще го замени с образа на президента на Русия Владимир Путин. „Доколкото съм запознат, в Русия в момента няма комунизъм и няма да е проблем ликът на Путин да краси кабинета ми. Македонците пеят песни за него, аз пък ще сложа портрета му в кметството”, твърди Кирил Стоянов.

Преди ден стана ясно, че депутати искат забрана на комунистическите символи и паметници – всичко това със закон. Такъв вече е внесен в Народното събрание.

„Не говорим за забрана и събаряне, а за паметници, които да намерят място в музеи. Ако представляват просто някакви артефакти или останки от тази епоха, то тогава собственикът да прецени какво желае да направи с тях”, обясни в Нова ТВ Петър Славов, депутат от Реформаторския блок и вносител на проекта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене