Събарят занаятчийските работилници в гробищния парк в Петрич, наемателите предупредени да се изнесат, търсят помощ от кмета Бръчков и живеещите в района

Премахват временните постройки в района на гробищния парк в Петрич. Занаятчиите, които ги стопанисват, са уведомени от общината, че трябва да се изнесат. Още нямат получени официални писма, но от няколко дни служители на общината правят замервания в района. Това предизвика напрежение сред наемателите, който са седем човека, а в тези занаятчийски ателиета, изкарват прехраната си около 20 човека. Временните постройки са върху общинска земя, която е в периметъра на гробищния парк. Стопаните плащат наем, определен от общината. Тези дни те били неприятно сюрпризирани, като им било заявено устно, че предстои премахването на постройките, защото имало друг план за мястото. Там предстояло изграждане на дом на покойника, или отварянето на нов портал. Наемателите обаче твърдо не са съгласни с този мотив, защото по думите им отдавна има отредено място за построяването на такъв дом и това е в другия край, до втория портал към гробищния парк. Сред потърпевшите е и Костадин Попов, който има там малка работилничка за ремонт на електроуреди. Неотдавна, както „Струма” писа, той пострада сериозно от крадци, които задигнаха над 200 кола от лозовия му масив в Митинското поле.

„Тази година лошо ми тръгна, знаете, че ми откраднаха 200 кила от лозовия масив. Жалвах се в общината, бях и при кмета, но резултат няма – заяви К. Попов и допълни: Сега пък не само аз, а и още няколко човека сме поставени под напрежение заради намерението на общината да премахне временните ни постройки, които не пречат на никого. В този район има няколко временни постройки, в които работят различни занаятчии, в няколко от работилниците се правят и надгробни плочи. Преди години общинското ръководство искаше да премахне постройките ни, такова е било искането на управителката на общинската фирма „Обредна дейност” Мария Кусимитрева. Тогава направихме подписка, подкрепиха ни и живеещите в близост до гробищния парк. Тогавашният кмет Вельо Илиев преосмисли решението си и ни влезе в положение и не ги премахна. Сега нещата се повтарят, пак искат да премахват постройките. Ще направим подписка до кмета Димитър Бръчков, надяваме се и той да ни влезе в положение, хората от квартала пак ще ни подкрепят, имаме тяхното уверение. Ние си изкарваме прехраната с честен труд, а и сме в помощ на хората от града и селата”, каза развълнуван Костадин Попов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене