Топ мафиотът Сретен Йосич удря каналите на Брендо

Сръбският топ мафиот Сретен Йосич – Йоца Амстердама, който наскоро излезе от затвора, се завръща ударно в опита си да завладее огромни престъпни територии на Балканите, пише в. „Всеки ден“. Гангстер №1 в региона си е поставил амбициозната задача да вземе под свой контрол всички канали за кокаин, които минават през Балканския полуостров, сочи анализ на специалните служби в Сърбия и България.

Първи в списъка и най-голям такъв е този на Евелин Банев – Брендо. Мафиотската империя на Банев се разрасна през 2002 г., когато от България бе екстрадиран сърбинът. Кокаиновият картел на Брендо до голяма степен се е утвърдил, ползвайки вече разработени канали на Йоца Амстердама за трафик на дрога през границите, твърдят ченгета. Става въпрос за над 40 тона кокаин годишно, които се купуват от картели в Латинска Америка и се доставят на различни мафиотски кланове в цяла Европа. Сега Сретен Йосич иска да поправи тази несправедливост и да си взема полагаемото. Сам, без да дели с никого.

От миналата година Йосич е на свобода, след като бе пуснат предсрочно от затвора в Белград. Там той лежа за две убийства – на журналиста Иво Пуканич и на Горан Марянович. В началото на март 2015 г. Апелативният съд в Сърбия го оправда за разстрела на журналиста, а по другата присъда вече си е излежал наказанието. Така към днешна дата легендарният Амстердама е напълно свободен гражданин, може да си ходи където си иска, а специално в България има доста сметки за уреждане.

Между 1998-а и 2002 г. Йосич е влизал у нас многократно, използвайки различни паспорти. Първите му регистрирани контакти със страната са още от 1995 г. В началото на 1998 г. сръбският мафиот дори докарва в България съпругата и децата си. Използвайки един от паспортите си, в който пише, че се казва Марко Милосавлевич, наема апартамент в центъра на София, недалеч от сградата на Министерството на вътрешните работи. Има оперативни данни, че през миналия век и началото на този Сретен Йосич е бил покровителстван от висши политици у нас и в Сърбия.

Чуждият бандит въртял контрабанден канал през Калотина. Имало е дори случаи, в които камиони, натоварени с незаконни цигари, са били охранявани от барети от поделението във Врана. Това е нямало как да стане без личното позволение на лица от ръководството на държавата и МВР.

Всичко това се е случвало в момент, в който кралят на кокаина Сретен Йосич е издирван в цяла Европа за 23 поръчкови убийства, включително и на полицаи, наркотрафик и пласиране на фалшиви пари. Едно от тези убийства беше на Гокси Бомбаша. Бомбаша бе дребен гангстер от белградския подземен свят, който през 1995 г. се похвалил, че е нает от черногорски колеги да очисти Йосич.

Йоца Амстердама обаче го изпреварва. Гангстерът наема белградските полицаи Мариянович и Проданович, на които дава автомати „Хеклер и Кох“ МР-5 и обещава хонорар от по 200 000 марки на калпак. Гокси е тежко ранен и преживява още известно време в болницата, а Йосич се кара на полицаите, че не са изпълнили задачата, и като им подхвърля само два ръчни часовника като хонорар, ги изгонва. Въпреки че им дава ясни указания да изхвърлят оръжието, на двамата се досвидява и след 10-ина дни го използват при въоръжен грабеж.

Така службите в Сърбия разплитат случая с Бомбаша и стрелбата в кафенето. Двамата са арестувани и осъдени на по 20 години затвор, а Сретен Йосич успява да се укрие и да напусне Сърбия, премествайки се първоначално в Холандия. Там той ръководи канал за трафик на кокаин. Йосич имал директни контакти с Южна Америка, откъдето си купувал дрогата. Превзел холандския ъндърграунд чрез серия от убийства на конкуренти в страната на лалетата. Тамошните ченгета го арестуват, след като сърбинът стреля най-безцеремонно и срещу техен колега. Вкаран е в затвора, но Йосич успява да избяга и се прехвърля за постоянно в България, където се радва на добър прием.

Арестуван е на 20 юни 2002 г. при спецакция на НСБОП в близост до столичния пл. „Възраждане“. След задържането му антимафиотите получават сигнал за подготовка на бягството му от затвора. Заради това е преместен в ареста на Транспортна полиция, конвоиран от барети. Преди да бъде убит, бившият военен прокурор Николай Колев разкри, че разполагал с доказателства, че сръбската мафия е дала $3 милиона, за да уреди бягството на Йосич.

Според схемата прокуратурата трябвало да издаде заповед за преместване на Йосич от един затвор в друг под охраната на баретите, а по пътя той да изчезне. Планът обаче се проваля заради личната намеса на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Така сърбинът е успешно екстрадиран в Холандия. Точно заради реакцията на Борисов дълги години той получаваше заплахи от сърбина, като през 2007 г. на граничния пункт Калотина даже бе хванат гранатомет, с който по оперативни данни е трябвало да бъде ликвидиран сегашният премиер.

Ако Йосич осъществи плана си с поемането на контрола върху каналите на Брендо, родните ченгета очакват това да доведе до избухване на жестока гангстерска война. Сериозни амбиции в кокаиновия бизнес има и най-актуалният столичен наркобос Радослав Иванов – Темерута. Той е залял София с дрога, която идва от Африка, и по-конкретно от страни като Нигерия, Кения, Танзания, Мозамбик и Уганда. Схемата действала от началото на миналата година. Допреди това скъпият наркотик е идвал по канали от Латинска Америка към Европа с яхти и кораби. Разпределял се е в Испания или Португалия, след което е поемал към страните от Западна и Източна Европа. Сега този маршрут е изменен, а трафикът се контролира от Темерута.

Другото известно лице в ъндърграунда, което също има сериозни интереси в кокаина, е Йосиф Йосифов – Костинбродския. Йоско имал канал, по който в България влиза дрога от Венецуела. По оперативни данни каналът действал от началото на миналата годината и се управлявал от най-близките хора на Костинбродския начело със сина му Иван, Вергил Славов и Ивайло Симеонов – Богьовеца. Тримата са вербували над 10 наркомулета, които пренасят кокаин, погълнат в стомасите, от Латинска Америка. На жаргона на мафията това са така наречените кюфтета.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене