Писателят Георги Мишев в Гоце Делчев: Четете, четете! Телевизията и интернет са търговската страна на живота!

Една среща с писателя Георги Мишев и журналиста Любен Генов събра неврокопчани – ценители на разказа, книгата и киното. За дългия път по тънкия лед на демокрацията, за стойностите в журналистиката, за празнословието и нищоправенето и най-вече за творчеството на Георги Мишев стана дума на тази неврокопска среща с писателя, който със съжаление призна, че по-рано не е успял да посети този кът от България.
За дълбочината на таланта му, за тънкия хумор и сатиричния подход към абсурдите в живота, за умението му от обикновени случки да създава великолепни разкази, за огромната симпатия към собствените му герои, без значение дали са добри или лоши, за реалистичното, саркастичното и изповедното, толкова добре съчетани в разказите му, превъплътени в сценарии за филмите „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Дами каняти др. , насочи вниманието на аудиторията от ценители на стойностна българска литература, Любен Генов.
„Писането е дълго усамотяване, самотата е тънкостта на занаята. Основното в писателската работа е мисленето да изпреварва и обуздава фантазията и въображението на автора. В главата на писателя образите се въртят в хаос и търсят своята форма. Сам се учиш, сам намираш начина на писане“ – сподели Георги Мишев, и разказа как след една покана за таксация, на която отишъл с неудоволствие за една изгубена неделя и от която се родил разказът „Преброяване на дивите зайци“, като метафора за целия живот, който пилеем ден по ден. И за филма по него, за който по-късно полският режисьор Згбигнев Зануси ще му каже на кинофестивал в Южна Швейцария: „Вие сте намерили най-точната метафора на социализма!“

DSCN4039
„Четете, четете! Телевизията и интернет са търговската страна на живота!“ – това бе посланието на големия български писател към младите хора в залата. Там бяха също кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов и заместник кметовете Валери Сарандев и Саид Иброш.

 

hronika-bg.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене