Октай Енимехмедов пред съда: Проявих доблест като в древногръцката митология

Октай Енимехмедов

„Оставам с впечатлението, че обществото е изгубило вяра, че сред нас съществуват герои, които излагат на риск живота си, за да защитят най-скъпите ценности за един народ“. Това каза в последните си думи пред съда подсъдимият по делото за атентата срещу Ахмед Доган – Октай Енимехмедов.

„Отказвам да се приема за виновен заради съществуването си, за способностите ми, за това, което исках да направя и го направих добре“, допълни той.

„В полза на историческата истина, аз, гражданинът Октай Енимехмедов, свободен по дух, роб по участ, студент, проявих доблест, съпоставима на героите от древногръцката митология. В действията си бях воден изцяло от чувството за дълг. Считам, че службите на Държавна сигурност не им е мястото във властта и не им е мястото при тези, които представляват турците”, заяви Енимехмедов.

”Топката е във вашите ръце. Вие решавате на кого да я подадете – на нас бъдещите архитекти или към старите играчи”, каза още Енимехмедов, цитиран от „Фокус“.

Преди това прокурорите поиска 17 години затвор за Енимехмедов. Той е обвинен в опит за убийство и хулиганство заради това, че на 19 януари по време на националната конференция на ДПС насочи газов пистолет към главата на Доган, докато той четеше доклад от трибуната.

Обвинението продължава да настоява, че Октай е целял да убие Доган, въпреки че експертизи по делото показаха как това не може да стане с газов пистолет, освен ако не се стреля от упор от непосредствена близост.

Прокуратурата твърди, че Енимехмедов нарочно се е приближавал възможно най-близко до Доган, за да може изстрелът да бъде фатален, но по независещи от нападателя причини пистолетът е засякъл 3 пъти (вижте подробности в „Още по темата“).

На заседанието по делото срещу Октай Енимехмедов, след като прокурорът представи своите пледоарии, адвокат Боряна Аврамова заяви: „Считам, че може да сме сигурни в едно – досъдебното производство, във вида, в който е проведено, не може да претендира за обективност“.

Не мога да се съглася с изводите на прокуратурата. С всички извършени действия, прокуратурата и разследващите органи следва да събират доказателствата и фактите, посочи тя.

По отношение на веществените доказателства, Аврамова каза: Единствената цел, която разследващият полицай е имал, е да приобщи доказателствата за нуждите на разследването. След като вещите са намерени на конкретното място, не е имало проблем разследващият полицай да ги приобщи по надлежния ред. Според някои показания, пистолетът е бил без корпус на пълнителя. Не е била запазена целостта му. Местопрестъплението не е било запазено”, обясни Аврамова.

По думите й – съществуват неясноти по отношение на предаването, изземването и предаването на оръжието. Наблюдава се липса на конкретика за патроните – не само като калибър и марка, но и по отношение на цвета на капачките. Тя обясни, че според направената експертиза – от 30 опита за изстрел, само 10 са успешни”, обясни Аврамова.

Има противоречия между показанията на повечето свидетели. Лютви Местан и Мустафа Карадайъ дават лични предположения за случилото се. Липсва конкретика и има наличие на лично убеждение, че се касае за политическо убийство. „По отношение на свидетелите, са разпитани 43 души. От тях 14 са делегати и членове на ДПС, 11 са служители на НСО и 18 други. Част от тях са разпитани, а на останалата част са прочетени разпитите от до съдебното производство. С голяма удивителна и с голяма въпросителна би трябвало да бъдат разгледани разпитите на 14 членове и делегати на ДПС“, обясни Аврамова.

Вече почти година Енимехмедов е в ареста.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене