Фермерка мами, за да вземе субсидия

Дама от Белица бе хваната в измама. Фермерката Р.Ш. се призна за виновна и сключи споразумение с благоевградската прокуратура, което бе внесено в съда. Установено е, че на 18 ноември 2013 г. тя посетила Държавен фонд „Земеделие“ в Благоевград като кандидат за подпомагане по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ по Програма за развитие на селските райони 2007-2013г.

Жената представила неверни сведения в нарушение на задължение да представи такива, за да получи средства в размер на 24 446 лв. за първо плащане от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Фермерката показала фалшив документ, че има успешно завършен курс на обучение от 150 часа на тема „Трайни насаждения“, проведен от Национална служба за съвети в земеделието. Към заявление за подпомагане по мярка 112 е приложила и удостоверение за завършен курс на обучение по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания“.

За самото съставяне на документа – менте не може да се търси наказателна отговорност от нея, уточниха от държавното обвинение. За представяне на неверни сведения, за да получи средства от европейски фондове, законът предвижда наказание „Лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева“. Ако съдът одобри споразумението между измамничката и прокуратурата, то фермерката ще получи по-лека присъда.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене