Братът на Николай Добрев командвал близнаците Цветини

Братът на покойния червен лидер Николай Добрев – Тома, работил дълги  години с бащата на известните висаджийски братя Цветини, едни от най-близките приятели и съдружници на разстреляния шеф на ВИС – Георги Илиев. Единият от близнаците – .Георги, загина през 1992 г. при автомобилна катастрофа.

Полк. Мирчо Цветин е шеф на Тома Добрев в поделението в Разлог. По това време близна­ците Георги и Николай Цветини служат като старшини-школ­ници. Георги е запомнен като по-тих, по-скромен, докато Николай е по-експулсивен. Баща им е началник на ракетни войски в артилерията, но братята не се ползват с привилегии, маршируват наравно с другите момчета.

Вратът на Николай Добрев се оказва на­чело на поделението в Разлог, по времето на януарските събития през 1997 г. Тогава Ни­колай Добрев връща мандата и БСП пада от власт. В тези драматични дни обаче шефовете на Тома Добрев се притеснили, че той ще вдигне полка и след няколко часа ще се окаже в София. Затова на 10 януари 1997 г. в поделението в Разлог спешно се изсипват един куп началници да държат нещата под контрол.

Тома Добрев покрай брат си се запознават с президента Георги Първанов

Тома Добрев покрай брат си се запознават с президента Георги Първанов

Тома Добрев цял живот е бил под пагон – в армията и в полицията. От брат си получил само веднъж оферта за „по-престижна” работа като военен аташе в Монголия. Тома обаче отговорил, че с години е спал на палатка по време на учения и няма желание да спи в Монголия в юрта. Други предложения за работа Тома не е получавал от брат си. Името на Николай Добрев нито му е помагало, нито му е пречило.

Николай Цветин, известен като Близнака, се счита за един от заместниците на братя ^ Илиеви след тяхната смърт, но днес той I вече няма нищо общо с групировката. Според I Търговския регистър има една фирма, в която съдружник е съпругата му Габриела.

Двамата братя Цветини са завършили Висшия I институт по физкултура, сега НСА. Заедно с I Васил Илиев основават ВИС. Години по-късно I Христо Стоичков става кум на сватбата на Николай с Габриела.

Георги Цветин обаче загива при автомобилна катастрофа край Бяла Слатина през 1992 г. Срещу Николай пък е имало два опита за покушение.

През 2000 г. пред басейна „Мария .Луиза“ е взривен мерцедесът му, а три години по-късно . го обстрелват в ресторант „Пчела“. Вместо него загива собственикът на заведението – Николай Иванов. След тези инциденти Цветин категорич­но се разграничава от наследството на братя Илиеви.

 

Тома Добрев е 4 години по-малък от брат си Николай. Като деца двамата са запалени филателисти. След гимназията решават да станат инженери. Николай, който още тогава показва лидерски качества, се записва в Минно-геоложкия институт и става шеф на Комсо­мола в института. Предлагат му да остане като асистент, но той избира кариера в партийната номенклатура.

Николай Добрев върна мандата на Столетницата през януари 1997 г.

Николай Добрев върна мандата на Столетницата през януари 1997 г.

Когато Тома тръгва да кан­дидатства, Николай Добрев е пред женитба Затова съветва по-малкия си брат: „Оправяй се или в школата на МВР, или в някое военно училище, за да не тежим на семейния бюджет.” По това време родители- те им вдигат нова къща  в Гоце Делчев и имат много заеми. Тома завършва % геодезия, фотогеометрия и ф картография във Военното училище в Шумен. Първото му работно място е казармата в Разлог. Служи и в щаба на дивизията в Благоевград. След като се дипломира във Военната академия „Г.С. Ра­ковски” през 1985 г., той има възможност да избира между София или Разлог. Връща се в провинцията, защото е обещал на полк. Цветин.

След 1990 г. започват трудни и гладни години за армията. Полкът в Разлог, в който служи Добрев, е разформирован. За най-голяма изненада в този момент го търси тогавашната депутатката от СДС – Благо­евград Росица Тоткова. „Вие сте командир на полк, кажете къде да ви устроим“ – пита го Тоткова. Тома Добрев обаче се явява на конкурс за Гранична полиция. Добрев служи на границата до влизането на страната в Евросъюза.

Бариерите с Гърция се вди­гат и той трябва да търси нова работа. През 2007 г. го вика Румен Петков и му предлага да стане шеф на полицията в Банско. Тома му отказва и едва след време започва работа в РПУ-то в Разлог, където се пенсионира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене