Кметицата Димитрия Гюрова и Вихра Илчева от местното читалище възстановиха автентичния Бабинден в Огняново

Снимки: Личен архив

Две инициативни дами – кметът на гърменското село Огняново Димитрия Гюрова и Вихра Илчева от местното читалике „Асен Златаров“, верни на традициите, и тази година възстановиха и отпразнуваха с повече от 40 баби по автентичен начин празника Бабинден.

Атрактивната Любка Бумбарова бе бабата, която пое от снахата четвъртото внуче, за да го окъпе и ориса според старата традиция, а майката поля с вода да измият ръцете си двете акушерки от селото, които работят в родилното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, но и помагат със съвети и напътствия на младите майки от селото.

Кръшни хора виха бабите от Огняново заедно с кметицата Димитрия Гюрова. Те подредиха и богата трапеза за празника, която отрупаха с погачи, баници и други вкусотии. С тях почерпиха всички, които се присъединиха към техния празник.

Бабите и организаторките предпочетоха както празникът, така и музиката да е автентична. Затова поканиха най-добрия тамбурджия в района Мустафа Бинджев, който весели празнуващите заедно с местни таланти с тарамбуки и други народни инструменти.

Бабите от Огняново и кметът Димитрия Гюрова се зарекоха всяка година оттук нататък на този ден да се събират и да празнуват заедно Бабинден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене