Втората подгласничка в конкурса „Мис Югозападна България” Атина Баракова подкрепи с чар и красота инициативата на президента Плевнелиев за Национален референдум

Атина3Атина3

Само няколко дни след спечелване на престижното място в конкурса „Мис Югозападна България” откриваме студентката в първи курс „Международни отношения”  към Правно-историческия факултет  на ЮЗУ „Н. Рилски”,  Атина Баракова да присъства и участва активно на конференция на проф. Близнашки на тема  „Проблемите пред съвременната Конституция” на която бяха дискутирани въпросите „за” и „против”  промените в Конституцията, референдума като инструмент на пряката демокрация и положителното и отрицателното при задължителното гласуване в нашето общество. Конференцията бе изключително интересна и бе посетена от над 100 студенти от различни специалности както от АУБ, така и от ЮЗУ „Неофит Рилски” в областния град.

Госпожице Баракова,  радваме се, че Ви откриваме на подобно събитие и бихме желали да ви зададем няколко въпроса относно идеите на младите хора и какво е тяхното виждане за предложенията на Президента на Република България  по трите въпроса за национален референдум: дали да се въведе задължително гласуване, дали да може да се гласува по електронен път и дали гласуването да включва задължително и мажоритарен елемент? Е какво мислият младите хора добре ли е да има мажоритарен вот?

Здравейте, благодаря ви за вниманието към мен и вашия въпрос. Аз считам, че именно ние студентите сме в основата на всички новаторски процеси в нашето общество и всеки отговорен социално млад човек трябва да има позиция по основите политически въпроси и за това съм тук на днешната лекция на проф. Близнашки.  Ние с моите колеги от курса вярваме, че чрез активното си участие по политическите теми на ежедневието, можем да се опитаме да направляваме сами бъдещето си и да го направим такова каквото счетем за добро. Относно мажоритарният вот, аз лично смятам, че той е в основата на най-развитите демокрации, каквито са страни като Великобритания, Германия и прочее. Ние избирателите трябва директно да решаваме кой да ни управлява, а не някоя прашна политическа централа. Чрез този вот всъщност ще се помогне и политическите централи да се реформират и да дават по-добри и конкурентни кандидатури. Както и професор Близнашки каза в обществото ни основен посредник между хората и управлението на държавата са партиите и хората в тях, и явно има сериозен проблем, който генерира и натрупва напрежение. Значи проблема е в посредника т.е. партиите, и те трябва да променят своето поведение и да се „ъпгрейдват”  така да се каже, към съвремието и да откликнат на съвременните нужди на обществото. Референдума ще им е мерило за обществените нагласи и ще им покаже правилния път за поправяне и развитие.

Интересно, много интересно схващане, а какво мислите за болезнения въпрос за задължителното гласуване?

Задължителното гласуване също е добре развито в поне  10 страни, който аз считам че имат добри икономики и развити демокрации като Австралия, Люксембург, Белгия и т.н. Знам че, ако се въведе, България няма да се оправи с магическа пръчка, но считам, че е стъпка в правилната посоката и резултата ще е стабилизиране на политическата система и предодоляване на политическия батак в който живеем. Според мен и според колегите ми това е най-ефективния начин да се противопоставим на бича за демокрацията   –  корпоративният и манипулираният вот. Аз вярвам,  че колкото повече хора гласуват, толкова по-малко ще е силата на порочния вот, а и вероятността да се купуват и продават гласове ще е минимална и статистически незначима. Всеки активен и полезен на обществото човек трябва да участва директно в управлението и формата за това е задължителният вот. Както всеки гражданин счита, че има право на редица придобивки и желае от държавата да му предостави задължително социални или здравни услуги,  безплатна спешна помощ, пожарна, полиция, той трябва да има и задължението да гласува, за да е полезен,  да даде вота си и да участва в процесите на управление и така да изпълни гражданския си дълг към демокрацията и обществото. Българина трябва да надмогне и преодолее втълпяваното му през последните 24 години, че нищо не зависи от него.

А да има ли санкции, защото без санкция няма как да има задължение?

Въпросът е да има ли стимули? Санкции са налагат лесно, но гражданския дълг се възпитава чрез стимули и убеждаване в значимостта на всеки гражданин за обществото.

А какво мислите за електронното гласуване?

Въвеждането на електронно гласуване не е само за имиграните, както се говори напоследък. То е гласуването на младите които прекарваме много часове в интернет и за нас „нета” се е правърнал в средство за постигането на доста неща, като комуникация, знание, а защо не и за изкарване на средства.  Разбира се, че е важно да се осигури възможност на всички Българи които живеят в чужбина да могат д аупражняр правото си на глас и така ще им се помогне да гласуват без дори да напуснат дома си и картинките на опашки пред посолствата и преходи от по няколко стотин километра ще изчезнат. Така ще ние активните електронни потребители, сред които се причислявам и аз, ще спестим много време и енергия, но и ще се помогне работещите и заетите  да дадът вота си като истински Българи. От личен опит зная, че хората в чужбина имат желанието да помагат на България и чрез тази им предоставена възможност те ще се чустват и по-полезни за обществото и държавата макар и на хиляди километри извън страната. В чужбина се усеща и възпитава най-големия национализъм и патриотизъм. Странно, но факт! Така че, аз съм твърдо и за това да има елетронно гласуване.

И последно няколко така да се каже лични въпроса, ако ми позволите и който считам, че ще са интересни на нашите читатели. С какво още се занимавате и какво планирате да постигнете след конкурса, за ангажимента ви към референдума разбрахме, но какво още правите и се занимавате?

Ами основен приоритет пред мен е образованието ми, което към момента върви отлично, освен това с колеги и прятели учредяваме една неправителствена организация за социални дейности, участвам в университетския отбор на мажоретките и танцувам народни танци. За лятото съм планирала да се докосна и до америсканската култура и общество и да  отида на работна бригада в САЩ, а през ноември, бих желала да участвам в конкурсите за едномесечни стажове в Европеиския парламент. Както виждате обичам да съм активна и заета.

Аз ви благодаря за това интервю и ви пожелавам успех в кампанията и начинанията ви!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене