Две години гост имам от Турция е работил с мюсюлманите в Неврокопско

Две години гост имам от Турция е работил в Гоцеделчевско и е консултирал Районното мюфтийство. За това призна духовният водач на мюсюлманите в Пиринско Айдън Мохамед.

„Този човек беше изпратен по наше настояване, но напусна Неврокопско по лични причини. Детето му имаше нужда от логопод, а в нашия край няма такива специалисти, които да говорят турски. Затова той се премести в друг район на България“, обясни мюфтията.

Дейността на Ясин Гюн е била финансирана от Анкара. Имамът е работил основно в селата Дъбница, Хвостяне и Блатска, където има турско население.

„Използвахме го, за да превежда при различни религиозни ритуали, тъй като голяма част от възрастното население в тези населени места не знае български“, обясни Айдън Мохамед.

Освен това Гюн обучавал и местните мюсюлмански духовници как да четат правилно Корана и как правилно да проповядват. Турският проповедник е организирал ежемесечни заседания с мюсюлманските духовници в Неврокопско.

„Имаме остра нужда от такава помощ, тъй като едва през последните години започнахме да произвеждаме млади кадри, специалисти по мюсюлманското вероизповедание“, уточни мюфтията. Той бе категоричен, че Ясин Гюн не е извършвал проповедническа дейност, а само е подпомагал дейността на имамите в района.

Според Айдън Мохамед, Районното мюфтийство и в момента има нужда от такъв специалист по Корана от Турция. „Надяваме се Ясин Гюн да се върне при нас, но явно здравословните проблеми на детето му все още не са решени“, подчерта мюфтията, но не пожела да каже в кой български град работи в момента турският духовник.

Преди дни излезе информация, че в България има командировани 22-ма служители на турския Дианет, чиято дейност се контролира от съветника д-р Улви Ата – съветник по социалните въпроси към турското посолство.

Районният мюфтия Айдън Мохамед призна, че Улви Ата е посещавал многократно Благоевградска област. „Идвал е на наши културни мероприятия и събития, Това е нормално“, увери духовният водач.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене