Делегация на Българската православна църква, начело с Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава за срещата на предстоятелите на Поместните православни църкви в Швейцария

Делегация на Българската православна църква, начело с Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава за срещата /Синаксиса/ на предстоятелите на Поместните православни църкви в Шамбези, Швейцария.
На инициирания от Вселенската Патриаршия Синаксис /среща/ на предстоятелите на Поместните православни църкви, който ще се проведе в Шамбези, Женева, от 21 до 28 януари 2016 г., Българската православна църкв-Българска Патриаршия ще бъде представлявана от делегация, начело с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
В делегацията са включени още: Техни високопреосвещенства Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, Негово Високопреподобие архимандрит Герасим – главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква, Теодор Атанасов – началник на кабинета на Българския патриарх и Димитър Арнаудов – сътрудник и преводач.
Синаксисът се организира по покана на Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей и ще се проведе под неговото председателство в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези.
Българската патриаршеска делегация ще участва след като бяха изпълнени изискванията на Св. Синод на БПЦ, поставени, за да изпрати той своите представители на срещата в Швейцария.
В едно от последните си заседания Св. Синод реши Българската православна църква да участва в предстоящия Синаксис, представлявана от своя Предстоятел – Българския патриарх, ако своевременно бъде изпратен до Светейшия ни патриарх и Св. Синод Дневен ред и ако преди свикването на Синаксиса в Шамбези бъдат преодолени възникналите спорни въпроси. Става дума за виждането на БПЦ, че консенсус може да е налице само при присъствието на всички Поместни православни църкви, което е от изключителна важност и която позиция българският Св. Синод неизменно поддържа, както и по други въпроси.
Според комюникето на Вселенската Патриаршия от 18 януари 2016 г. „Синаксисът ще разгледа въпроси, свързани с подготовката на Светия и Велик Събор, за който бе решено да се свика през тази година. В рамките на срещата ще бъде отслужена Всеправославна св. Божествена Литургия в свещения ставропигиален храм „Св. Павел“. Тя ще бъде оглавена от Вселенския патриарх Вартоломей с участието на предстоятелите на Поместните православни църкви.
Лично участие в Синаксиса в Шамбези са заявили всички предстоятели на Поместните православни църкви с изключение на Антиохийския патриарх Йоан, Варшавския митрополит Сава, двамата – по здравословни причини и Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним – по лични причини (според комюникето на Вселенската Патриаршия). Тези трима предстоятели ще бъдат представени от свои упълномощени представител.
Никола ПЕТКОВ/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене