550 жители на Рибново стягат обсада на кметството в Гърмен, докато кметицата и ОбС шефката си прокарват харч от 17 000 лв. за представителни и командировъчни

Кметът на гърменското с. Рибново Феим Иса вчера внесе в ОбС – Гърмен подписката на близо 550 жители на селото, които скочиха срещу решението на общинарите да съкратят едната от двете административни служителки на Рибново заради липса на пари за заплата. Хората от селото настояват ОбС да отмени решението си, съгласно което до 4 февруари Кимиле Уланова трябва да бъде уволнена от поста старши експерт по документооборота, деловодството, архива и организационно-техническото обслужване в кметството в с. Рибново, където работи от много години и е живата връзка на селяните с гърменските служби.

феим иса

Заплашен от административна глоба за неизпълнение решение на ОбС, селският кмет бе принуден да й връчи предизвестието, но хората сами инициираха подписка в защита на Кимиле и настояват тя да бъде възстановена на работа, защото като най-големите данъкоплатци в общината, те избрали с техните данъци да се плаща нейната заплата, а не заплатата на някой чиновник в гърменската администрация, който не им върши никаква работа.

„Внесох подписката и се надявам да влезе за разглеждане в дневния ред на сесията в петък”, каза за вестник„Струма“ Феим Иса, но изрази притеснение, че е много вероятно това да не се случи, защото тя първо трябва да мине през комисията по общинска собственост, финанси, икономика и нормативна уредба. Ако прогнозите му се потвърдят и случаят с подписката не стигне за обсъждане на сесията в петък, рибновлии се готови с вариант обсада на кметството в Гърмен и мирен протест.

Почти сигурно е, че за точката няма да стигне време в петък, когато дневният ред на сесията е събран само в 3 точки, една от които е най-тежката за всеки Общински съвет – приемане бюджета на общината за 2016 г.

Сред многото цифри, които съветниците трябва да проучат, преценят и гласуват, впечатление правят няколко. Първата е, че настоящата кметица Минка Капитанова е планирала увеличение с близо 1 млн. лв. на приходите в общинската хазна в сравнение с миналата година, като 1/3 от завишението тя очаква да бъде покрито от данъците на населението. В проектобюджета се забелязва и мащабно харчене на средства за дейности, които не са от жизненоважно значение за жителите на общината. Например средствата, които хазната ще плати за празника на общината, от 15 000 лв. миналата година тази година вече ще са 25 000 лв., а вместо на досегашните 10 бона селата ще могат да разчитат на по 15 000 лв. за селските си събори.

В проектобюджета Минка Капитанова си е планирала командировъчни в размер на 3500 лв. в страната и още 2000 лв. в чужбина, а на председателката на ОбС в Гърмен Катерина Татанова е предвидила 1000 лв. средства за командировки в страната и още 500 лв., когато й се наложи да ходи да обменя опит някъде зад граница. Отделно Капитанова ще разполага с 6500 лв. разходи „за представителни цели и международна дейност“, за същото Татанова ще може да разчита на 3500 лв. Така извън заплатите им кметицата и председателката ще струват на данъкоплатците допълнително по още 17 000 лв. на година.

За сравнение – това е сумата, която общинската хазна ще отпусне за погребение на социално слаби жители на общината в продължение на 2,5 години – от много време гърменската администрация дава по 50 лв. на 140 такива хора всяка година, за да могат сравнително достойно да напуснат този свят.

23 000 лв. пък бюджетът е предвидил като помощи на крайно нуждаещи се и помощи за поемане на втората такса в детските градини на семейства с деца близнаци и тризнаци.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене