Щастливият блясък на доверието

Юлия БАЙМАКОВА
В-к „Гоцеделчевска трибуна”
25 януари 1986 г.
Знаех, че Радка Германова е партиен секретар отдавна, отпреди 13 години. Затова неусетно си създадох представа за една уморена жена в напреднала вече възраст. Но представите и реалността понякога се разминават… Искрят весело сините очи на Радка и, доловили изненадата ми, заблестяват още по-топло, приятелски.
Едва 29-годишна Радка Германова е избрана за секретар на първичната партийна организация в цех „Печатни платки”. Доверието е голямо, но ще успее ли да докаже, че наистина го заслужава? Ще й стигнат ли силите да усвоява едновременно партийната работа и особеностите на производството? А задълженията в къщи – нали трябва да отделя време и за семейството, за малките си деца?! Съмнението се промъква в мислите на младата жена. Съмнение в себе си, във възможностите си. То се подхранва от многобройните трудности, които съпътствуват първите стъпки на завода. „В началото беше най-тежко… Имаше текучество на работници… За цял час един надпис не можехме да направим, та камо ли платка да из вадим!” – спомня си Радка. За да преодолее тези препятствия и да не се откаже от започнатото, човек трябва да изпитва силно влечение към новото, желание да се учи. А у Радка има не само желание, но и упоритост, борбеност! Та нали тя има примера на баща си, воювал по бойните полета на Отечествената война!
И оправдава Радка Германова доверието на другарите си. ППО, която тя ръководи, е една от водещите в комбинат „Михаил Антонов”. При непосредствения контрол на партийно бюро приетата програма за подобряване на качеството се изпълнява успешно. В случаите, когато се появи брак, бюрото реагира своевременно – свиква извънредни събрания и изяснява коя е причината, чия е вината. Друга отправна точка за усилията на организацията сега е въвеждане постиженията на научно-техническия прогрес в производството. Точно в тази област ППО се сблъсква с най-много проблеми, в решаването на които се стреми да помогне. Партийните членове дават пример и при изпълнението на личните си поръчения. Много от тях повишават образованието си по вечерен път, овладяват втора професия… И пред всички отново е Радка Германова. Не само като партиен секретар, но и като бригадир на основното производствено звено в цеха тя се стреми да бъде за пример. Обикнала труда още в детството си, тази скромна жена от село Борово става отличник на Министерството на електрониката.
Да работиш с хората – това е най-отговорната и най-сложната работа. „Трябва да опознаеш всекиго, да се съобразяваш с неговото състояние, да му помагаш” – споделя Германова своя опит и така достига до същността на взаимоотношенията си с хората – доверието. То се чувствува и на откритите партийни събрания, когато се приема млади комунисти, и в разпределението на работата между членовете на бюрото, и при превъзмогване на трудностите в производството.
Постепенно всички в цеха разбират, че могат да разчитат на Радка, да й вярват. Това не убягва от вниманието на секретарката на КК на БКП Виолета Гавалюгова и тя бърза да го сподели още в началото на нашия разговор: „Радка е авторитетен човек. Търсят я за съвет, за мнение.
Взаимното доверие – именно но то е в основата на успехите. На него се дължи и щастливият блясък в очите на неуморната партийна секретарка Радка Германова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене