Кметът Камбитов на регионален съвет: Очакват ни 2 г. без нови проекти

камбитов

„Без средствата от Европейския съюз и проектите по оперативните програми общините могат да разчитат само на финансиране по правителствената програма „Региони в растеж“, а Благоевград има горчив опит с нея“. Това заяви кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов на регионалния съвет за развитие на Югозападен регион, който се проведе  в Благоевград. Д-р Камбитов изрази опасение, че с очертаващото се забавяне по отваряне на новите оперативни програми в рамките на програмния период 2014-2020, поне две години общините в страната няма да могат да кандидатстват по нови проекти. Подобно мнение изрази и кметът на Перник Росица Янакиева, както и представителите на Столична община, община Кюстендил и община Радомир.

По време на съвета, председателстван от областния управител Муса Палев, бе представена и презентация за степента на подготовка на оперативните програми от управителя на Областен информационен център-Благоевград Теменужка Стамболиева.

Като част от дневния ред на заседанието бе заложена и темата за кандидатурата на Благоевград и Югозападен район за Европейска столица на културата 2019. Напредъкът по кандидатурата бе представен от изпълнителния директор на Асоциацията за развитие на София Светлана Ломева.

Въпреки декларираното участие на представител от Министерство на финансите, такъв не взе участие в срещата и точката за разяснение относно критериите и оценката на проекти от общините по правителствената програма бе отложена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене