Без категория

Бившият здравен министър от времето на Иван Костов и уважаван жител на Гоце Делчев д-р Илко Семерджиев пред Топ Преса : В момента ни управлява БКП с помощта на партията учредена от функционери на бившата ДС

илко семерджиев

Политиката е преди всичко отговорност, но левите мераклии за власт винаги са я възприемали като каца с мед – заради достъпа до държавния бюджет.

– Нека първо да си поговорим за здравеопазването в България. Трябва ли и как да се промени моделът на финансиране на болницата?
– За да бъдем честни към хората, които плащат здравни осигуровки и данъци, моделът за финансиране на болниците трябва да се основава на техния свободен избор и на заплащане на дейността на онази болница, която е свършила работа на пациента. Всякакви измислени „делегирани“ бюджети, „фиксирани“, „глобални“ и т.н. са форми на административен диктат, който лишава данъкоплатеца от избор и го прехвърля за разпореждане в администрацията, което не само е несправедливо – това е форма на бюрокрация, която стига до тоталитаризъм. България вече е демократична държава и трябва да уважава правата на хората, а администрацията трябва да им служи, а не да ги командва.
–  Каква е според вас ситуацията в здравеопазването в момента?
– Наследството от ГЕРБ е ужасяващо – НЗОК беше окрадена с над 2 млрд. лв., което постави на колене хората, които имат нужда от здравна помощ. За първи път през 2014 г. ще имаме бюджет, който не е творение на Симеон Дянков, но е още много рано да даваме преценки дали парите се управляват по-добре. След поне един шест месечен период ще си проличи дали има подобрения.
– Ако днес Ви предложат да станете отново министърът на здравеопазването. Бихте ли се съгласили и защо и ако е да с какво бихте започнали.
– Моята мисия в здравеопазването е изпълнена. Бих се върнал там само при извънредни обстоятелства, ако е необходимо да помогна. А иначе, бих отговорил с перифраза на една стара сентенция – не искам след 12 години да правя онова, което съм правил преди 12 години.
–  От около 10г непрекъснато повтаряме, че българското здравеопазване е болно. Има ли клинична пътека, по която то да бъде излекувано?
– Има и тя се нарича „пътека на знанието, опита и отговорността“
– Кой управлява България в момента?
– Това е видно за всички – управлява преименуваната БКП с помощта на партията учредена от функционери на бившата ДС по етнорелигиозен признак, и една фашизирана, рубладжийска и ксенофобска групировка с агресивното име Атака.
– Най-тежкият проблем за България в момента….
– Това е липсата на истинска и чиста дясна партия, която да предложи смислена алтернатива. Но има още нещо, което трябва да се каже тук – това е незатворената страница на комунизма, който мутира в политическа и икономическа олигархия на бившата номенклатура.
– В България понятията за дясно и ляво са объркани. Кои все пак са основните три категории за „дясно”? За избирателите тази дефиниция не е много ясна и това им пречи да се самоопределят. Какви са достойнствата на дясното?
– Навлизаме в полето на идеологията, която е неизчерпаема, но ще се опитам накратко да дефинирам дясното. Дясна политика е онази, която стимулира отделният човек да бъде независим, свободен и отговорен господар на живота си, като в същото време съхранява обществени отношения, базирани на ценности. Дясното не е само теоретична доктрина, а е преди всичко нормално светоусещане на мъдрия и активен, свободен и отговорен човек. Политическото бъдеще на дясното е въпрос на зрялост на индивидите и от там на обществото – то е хуманитарна и политическа култура. „Дясната“ политическа култура е основана на свободата, отговорността, частната собственост, инициативността, индивидуалните човешки права, за разлика от „лявата“, която се базира на реактивността, груповия интерес на мнозинството, водещата роля на държавата преразпределяща благата не чрез пазара и конкуренцията, а чрез бюджета и властта. Ето защо за лявата номенклатура каузата е властта, докато за десните властта е безсмислена без кауза. Десните отричат властта като самозадоволяваща се кауза – такива са само левите тоталитарни и авторитарни власти, които извличат лични ползи от и чрез нея. Ето защо десните търсят активно властта, когато обществото изпадне в криза – всяка криза ражда своята кауза и мотивира десния човек да бъде политически активен, защото ако всичко в държавата му е наред, той се занимава със себе си, семейството и частния си бизнес.
– Какви са позициите Ви за промените в избирателния кодекс?
– Засега тези промени са само проект и както виждаме са много динамични. Ще ми се в него да доминират текстове, които гарантират неманипулируемост и свобода на избора, вкл. пренареждане на листите от избирателя. Всякакви призиви за задължителност оценявам като нелепи, а електронизирането приемам дотолкова, доколкото ще улесни българите в чужбина. Няма технически панацеи, затова трябва да се облягаме на ценности. Злоупотребите трябва да се криминализират и наказват драстично, за да се неутрализират изкушенията пред заинтересованите.
– Предстоят евроизбори. Какви са очакванията ви за тях? Какво бихте казали на хората, когато отидат да гласуват?
– Рано е да се дават прогнози, а и не бих си позволил да внушавам на хората какво да правят. За мен е важно да има истински европейски дебат между политиците, за да можем да направим информиран избор. Виждам обаче, че има тенденция темата Европа да се подменя с технически и жълти акценти, което ми дава основания да бъда скептичен относно добрият резултат.
–  Как ще коментирате последния евродоклад за България?
– Очаквано кошмарен. Държавността ни беше системно унищожавана от ГЕРБ, а настоящето управление не можа до момента да ни убеди, че е по-добро. Без честно и ефективно правосъдие България е обречена на материална и нравствена мизерия и не е необходимо ЕС да ни го казва, за да го забележим. Лошото е, че се вижда и отвън, което не ни прави чест като народ.
– А поведението на Волен Сидеров и ПП Атака?
– Това е една демонстративна лумпениада, която надявам се вече да е станала ясна на хората и те да я санкционират на изборите.
– Постоянно се създават нови партии, други се разцепват на няколко. Какво й е толкова апетитно на политиката, че всеки се стреми към нея?
– Политиката е преди всичко отговорност, но левите мераклии за власт винаги са я възприемали като каца с мед – заради достъпа до държавния бюджет. Това е може би краткото обяснение на този феномен. Ето защо са необходими десните партии, те пълнят бюджета чрез стимулиране на икономиката и предприемаческата свобода и инициативност, докато левите се интересуват от преразпределението на данъците ни и то предимно в своя полза.
– За финал какво мечтаете да се случи на България в политически план?
– Мечтая обществото, избирателите да прогледнат и да оценяват политиците по политическите им резултати, а не по обещанията и кресливостта. На българските граждани им е необходима политическа зрелост, за да не бъдат лесно лъгани, но за това всеки трябва да положи и лични усилия – да се образова политически, и да търси истинна информация, за да може да прави рационална преценка на кого да се довери.

Едно интервю на Ина КОКОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене