Финал на т.нар „Холивудски казус“! Съдът отказа да плати 28 000 лв. заради изчезнала картина на осъдения на 20 г. заради убийството на приятелката си кюстендилец Алберто Йорданов

Кюстендилският административен съд  не уважи  иска за обезщетение в размер на общо 28 000 лв. на осъдения на 20 години затвор заради убийството по особено жесток начин на приятелката си кюстендилец Алберто Йорданов, което той заведе заради изчезнала негова картина, с която участвал в международен  художествен конкурс на лишени от свобода в Канада.

Както вестник „Струма“ писа, последното дело се състоя на  4 декември в Административен съд – Кюстендил. На него  бе изслушан като вещо лице директорът на Благоевградската художествена галерия Иван Милушев, който направи експертиза за цената на въпросната картина, за която Алберто Йорданов искаше 3000 лв., а останалите 25 000 лв. бяха за причинените му неимуществени вреди заради бездействието на затворническата администрация, довело до изчезването на неговото произведение. На базата на приложеното снимково копие на картината Иван Милушев дал експертна оценка от 500 лв., т.е. шест пъти по-малка цена от исканата от Алберто.

Той  се аргументирал с художествените достойнства на работата, с факта, че африканските животни са копирани от научнопопулярни списания, нивото на изпълнение и вложените художествени материали, както и  действащите пазарни цени на произведения в България. Йорданов попитал Милушев от залата, сочейки публикацията във вестник „Струма“, за неговия казус и на база на негова лична информация, че се очаквали статии по казуса му в централната преса, дали това не е достатъчно основание за пазарен скок на картината. Милушев настоял, че цената е 500 лв., което можело да се промени единствено ако се обяви търг за картината, на която цитираните от ищеца аргументи могат да повлияят на пазарния интерес към нея.

Решението на Кюстендилския административен съд е от 4 януари и има двуседмичен срок за обжалване от страна на Йорданов. Категоричното заключение е, че няма безспорни доказателства, че скандалната картина е точно тази, която е участвала в цитирания конкурс.

Роденият през 1963 г. мъж е известен с множеството си дела, които води от затвора по най-различни поводи, срещу Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ и други инстанции, в това число за дискриминация, за обида, за това, че не му е дадена възможност да стане актьор зад решетките, че не му е позволено да оглави самодейната група в затвора, въпреки че е бил избран за това от съкилийниците си, и пр.

22

Казусът с изчезналата картина обаче изглежда най-любопитен от всички и е като сценарий за холивудски филм. В затвора Йорданов дал воля на различните си дарби – артист, самодеец, поет и художник. В качеството си на художник той получил покана от името на фондация „Лале“ чрез Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ да участва в международна изложба в Канада с три свои картини. Това става през 2011 г., когато проявата приключва и му връщат картините, той заявил, че едната не е негова и че оригиналът, който изпратил, липсва. Картината изобразява част от фауната на Африка и е изпълнена с маслени бои от Алберто Йорданов, който се вдъхновявал от хора, животни и природа.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене