Освещават бойните знамена в Благоевград

Навръх Богоявление свещеници от катедралния храм „Въведение Богородично“ в Благоевград ще отслужат водосвет на бойните знамена. Ритуалът ще започне в 11,00 часа на площад „Македония“, където ще присъстват военнослужещи от Военно формирование 26 400 в областния център. Половин час по-рано десетки смели мъже ще влязат във водите на река Благоевградска Бистрица, за да се преборят за Богоявленския кръст, който се хвърля за здраве на 6 януари – Йордановден. Ритуалът ще е на моста между площад „Македония“ и сградата на Регионален исторически музей от 10,30 часа. От брега ще бъде хвърлен в реката християнският символ.

 

Днес се навършват и 168 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. В знак на признателност към делото на големия патриот в 11:30 часа благоевградската общественост ще преклони глава пред неговия бюст- паметник, който се намира на площад „Народни будители“ .

 

Първият четвъртък от новата 2016 година обединява в едно вяра, история, български дух и смелост. Тези качества ще засвидетелстват участниците в традиционното потапяне в ледените води на река Благоевградска Бистрица за здраве, късмет и благополучие през цялата година.

www.standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене