Димитър Русков: Не вярвам на власт, взета по втория начин

В началото на месеца Димитър Русков беше избран за председател на „Бъдеще за община Банско“, което на местните избори тази есен събра почти 19% от гласовете. След това обаче кандидатът за кмет Михаил Рахов, който бе начело на сдружението от създаването му през 2011 г. и водач на листата за съветници, изненадващо се отказа от мястото си в ОбС, а след това и от ръководството на НПО-то.
Русков е роден на 6 декември 1964 г. Произхожда от стар бански род. По професия е инженер-лесовъд. Втори мандат е общински съветник. Семеен е, има 2 деца.

– Г-н Русков, отскоро сте председател на най-влиятелното гражданско сдружение в котловината. Защо приехте поста?
– За мен работата в сдружение „Бъдеще за община Банско“ винаги е била възможност за различна гледна точка към случващото се наоколо.
От партийната сцена в България се носи неискреност и фалш, който е очевиден за хората. Ние

искаме друга гледна точка към управлението

– тази на хората около нас. Затова ще кажа, че това, с което се захващам, е и леко, и трудно. Но си заслужава усилието.
– Как се стигна до избора ви?
– Общото събрание на „Бъдеще за община Банско“ гласува единодушно за мен. Бях предложен от досегашния ни лидер Михаил Рахов, който, след отказа си да ни представлява в Общинския съвет, прецени, че трябва да освободи и председателския пост. Радвам се, че за поредна година сдружението решава проблемите си в дух на приемственост и колегиална близост. Аз не вярвам на власт, взета по втория начин. Тя рано или късно пропада, защото е основана на временен успех, постигнат с манипулация. Това важи както за вътрешнопартийни битки, така и за национални, и за местни избори.
– Защо се наложи смяната на цялото ръководство?
– От 2011 г. насам, когато активно навлезе в местната политика, сдружението натрупа практически опит, направи така да се каже прощъпалника си в политиката. Благодарение на резултата ни на предишните избори се превърнахме във втора политическа сила и влязохме в управлението. Резултатът на последните пък

потвърди водещото ни място в политиката

на община Банско, но същевременно показа и важни пропуски в стила на ръководство на сдружението, в начина ни на работа с избирателите, в организационната ни структура. Време е за промяна. Предполагам, че това се споделя и от членовете на предишното ръководство, които единодушно подадоха оставка. Убеден съм, че те ще продължат работата си за сдружението и в бъдеще.
– Споменахте последните местни избори. Доволен ли сте от резултата, който постигна сдружението?
В условията, в които се проведоха местните избори в цялата държава, е истинско чудо да направиш добър резултат извън управляващата партия.
– Какво имате предвид?
– За всички беше видно, че изборите не бяха подготвени добре. Помните както сцените от „Арена Армеец“, така и атмосферата в нашите секции. Гласуваше се бавно, мудно, хората бяха демотивирани. Не бяха преодолени ключови проблеми, заплашващи тайната на вота. Пуснатите в урната бюлетини например отново се отгръщаха достатъчно, за да може членовете на секционните избирателни комисии спокойно да видят кой за кого е гласувал.

Случилото се с данните в протоколите беше скандално

И това не беше случайно, за жалост. Да не говорим за всякакви форми за мотивиране, сплашване и въздействане върху електората. Като цяло – грозни избори!
– Защо тогава сдружението не подаде молба за касиране изборите? Твърдеше се, че най-много гласове сте загубили именно вие. От БСП и ВМРО настояваха да го сторите.
– Разбира се, сдружението понесе немалки загуби. Разминахме се с петия съветник за няколко гласа. Същото беше и с кметския балотаж. Само че политиката е борба с реалността, а не с мечтите. За мен и колегите ми е много по-важно да извлечем правилните поуки от начина, по който се проведоха изборите, от начина, по който от тук насетне сдружението ще трябва да се готви за тях. „Бъдеще за община Банско“ е отбор от хора, които не жалят за дребни пропуски. Ние винаги сме гледали главното – а то е добруването на съгражданите ни чрез коректив на властта и гражданско участие в управлението.
В тази връзка препоръчвам на БСП и ВМРО да се съсредоточат върху собствените си резултати, а не да опитват да анализират нашите и да правят помен с чужда пита.
– Как продължава сдружението през новия мандат?
– Ние от сдружението продължаваме единни и надявам се,

помъдрели от грешките

В началото на януари ще направим един голям разбор на изборните резултати, който нашите експерти подготвят в момента. Оттам очаквам да извлечем поуки за промените, които се налагат в организационната ни структура и политическата работа. Работа, работа, работа – това е основната предпоставка за бъдещи успехи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене