Методи Андреев: Има действащи агенти сред депутатите

Методи Андреев

Сред депутатите има действащи агенти на службите за сигурност. Щафетата, която сегашните служби наследиха от старите – да се ползва агентура за взимане на „правилни“ политически решения и стимулирани на „правилни“ икономически интереси, е в действие. Това каза в студиото на „Гореща точка“ по TV7 бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев, но не разкри имена.Той отбеляза, че в момента няма законов текст, който да забранява на действащ агент да заема публична длъжност. В отменения Закон за досиетата е имало едно изречение, но той не е в сила от 2001 г. Когато е писан Законът за ДАНС обаче подобна постановка не е била включена.

Когато човек започва да се занимава с нещо, той не знае какъв ще бъде след 10 години, но трябва да има механизъм предишната му служба да не влияе на неговите решения, когато вече заема публична длъжност, подчерта той.

Проф. Димитър Иванов, бившият шеф на 6-отдел на Шесто управление на ДС, се съгласи и отбеляза, че на ниво правителство, парламент, местна власт не би трябвало нормативно да бъде разрешено да има сътрудници. Не е допустимо службите да следят депутатите, защото тогава „държавността отива на кино, защото следим върховния орган“. Ако пък сред самите депутати има агенти, тогава системата за подбор трябва да е друга, обясни той.

Иванов посочи разликата между днес и преди 1989 г. „Преди държавата управляваше службите и агентурата на службите, а сега лобистки интереси и главно капиталистически интереси всъщност ръководят тази агентура, а тя е на всички нива във властта“, каза той и изтъкна, че когато държавата е слаба, службите й се качват на главата. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене