Над 500 кг тютюн мухлясва неизкупен в гаража на Мустафа Гета от Корница

Мустафа Гета

Притеснени гастербайтери за съдбата на родителите си, чийто тютюн все още не е изкупен, писаха разтревожени до ИНФОМРЕЖА с въпрос защо тази година фирмите не са изкупили продукцията в Гоцеделчевско, с което обричат на пълна мизерия местното население, за което основно препитание е тютюнопроизводството.

Поредното писмо пристигна от сина на Мустафа Гета от селоКорница – Байрам, който живее в Германия. На електронната поща на ИНФОМРЕЖА той е изпратил и снимки на складирания и готов запродажба тютюн на родителите му.

Фамилията е известна в региона от събитията по време на Възродителния процес, при който дядото на Байрам, на когото той е кръстен, бил осъден и изселен.

тютюн

„Повече от 500 кг тютюн буквално се разваля в гаража и двора на баща ми. Тютюнът се изнася всеки ден на двора и престояват там с часове, защото всеки ден ги лъжат, че ще им дойде редът и ще го изкупят. Вечерта тютюнът се прибира в гаража и на следващия ден пак се изнася в двора, готов за фирмите изкупвачи. Това е гавра с хората, това е техният труд и надеждата им за препитание. И не само моите родители държавата обрича на мизерия. Края на месец февруари е, а тютюнът не е купен. Това е прецедент“, пише в писмото си до ИНФОМРЕЖА Байрам, притеснен за съдбата на родителите си и съселяните си от Корница.

Той настоява за ясен отговор на въпроса защо остават неизкупени договорирани количества тютюни. „Какво се случва в родината ми? Управляващите имат ли идея какъв труд хвърлят тези хора за всеки лист тютюн, как се борят със земята, за да си осигурят хляба. Защо се допуска фирмите да се подиграват с труда на родителите ни. Аз работя в Германия, но децата ми са при родителите ми в Корница. Макар и малки, те също участват в отглеждането на тютюна и в крайна сметка и техният труд се обезличава“, негодува още гастарбайтерът от гоцеделчевското село.

Байрам Гета работи от няколко години в Германия. Той е учил в Харвардския университет. В момента прави всичко възможно да помага на родителите си, които отглеждат децата му. „Възмутен съм от това, че тютюнопроизводителите в България са обречени на робски труд, който държавата не оценява. Това го няма никъде по света!“, категоричен е той.

Преди дни кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България съобщи, че в Корница неизкупеното количество тютюни за момента е около 40 тона. Фирмите обаче абдикират от задълженията си и по необясними причини отказват да купуват жълто злато дори и на договорирани количества.

Очаква се тези дни със своя позиция за буквално провалената тазгодишна кампания по изкупуването на реколта 2013 да излезе и министърът на земеделието Димитър Греков.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене