Наградиха победителите в конкурса „Който помни миналото и знае настоящето е сигурен за бъдещето“

Снимки: Областна администрация – Благоевград

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов награди учениците, участващи в конкурса „Който помни миналото и знае настоящето е сигурен за бъдещето“.

Идеята за конкурса е част от инициативите, предприети от Областния управител, като член на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

„Днес отново сме свидетели на влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до нашите граници. Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред, основан на върховенството на закона, демократичните ценности, човешките права и свободи. Това не бива да бъде допуснато. Важно е да научим и да не забравяме уроците на историята, защото тя ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно“, сподели в словото си Бисер Михайлов.

Общият брой на участниците в конкурса бе 45, като участваха ученици от община Благоевград, Симитли, Гоце Делчев, Гърмен, Якоруда, Сандански, Петрич и Сатовча.

Областният управител връчи грамоти за участие на всички деца, две специални награди на Областна администрация – Благоевград, а победителите в конкурса бяха класирани на първо, второ и трето място.

Владимир Александров от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Симитли заслужи признанието на тричленното жури в състав: д-р Кирил Алексиев и Снежана Захариева от Регионален исторически музей, и Екатерина Текерска от Регионален инспекторат по образованието.

Той се представи с презентация на тема „Ньойският договор за България – излъганите надежди“.

Второ и трето място в конкурса заслужиха Марио Цацев от Якоруда и Михаил Мулячки от Гоце Делчев.

Наградите на победителите бяха връчени от областния управител Бисер Михайлов, който благодари на учениците за проявената активност, старание и знание.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене