Свържете се с нас

Светско

Областният управител Бисер Михайлов посрещна първи коледари

Публикувано

на

коледариМалки коледари посетиха предпразнично областна администрация Благоевград, където бяха посрещнати от губернатора Бисер Михайлов.

Възпитаниците на Клуб „Празници и традиции“ с ръководители Красимира Александрова и Даниела Мавревска към Обединен детски комплекс – Благоевград наричаха за здраве, благополучие и берекет.

След като децата изнесоха кратка програма от стихове и песни, те бяха почерпени от домакина с пита с късмети.

 

E79 News

коментара

Светско

Международен пещерен форум, проведоха през уикенда на хижа „Славянка“

Публикувано

на

В края на миналата седмица, при домакинството на пещерен клуб „Прилеп“ в гр. Гоце Делчев, на хижа „Славянка“, бе проведен „Втори пещерен форум „Неврокоп – 2019“. На път за „Славянка“, участникът във форума, световно известният зоолог и био спелеолог, Петър Берон, се срещна с кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов. Популярният учен и политик заяви, че с клуба на гоцеделчевските пещерняци отдавна поддържа приятелски връзки и изказа възхищението си от тяхната дейност. Кмета Москов от своя страна изказа личната си благодарност на Петър Берон за подпомагането на дейността на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев.

 

Форумът събра заедно ветераните и нови членове на клуб „Прилеп“ в една изключително полезна среща с членове на спелеоклуб „СХО Кавалас“ от гръцкия град Кавала. Целта на  спелеоложкия форум бе двата клуба да представят дейностите си, да обменят опит, както и взаимно да се информират за особеностите и характеристиките на пещерите в Западни Родопи, в неврокопския край и тези на Северна Гърция. Председателят на ПК „Прилеп“ в Гоце Делчев, Славей Кокошаров, припомни накратко историята на запознанството на двата клуба и съвместните експедиции на спелеолозите от двете страни.

 

Домакините на форума, пещерен клуб „Прилеп“ Гоце Делчев, представиха кратък документален филм за дейността на клуба през четиридесетте  години от съществуването му.  Незабравими експедиции от най-красивите и екстремни пещери на България. Изключително трудно, но с ентусиазъм са изследвани и проучване пещери в Башкирия, Узбекистан, Унгария, Румъния и други, където неврокопските пещерняци впечатлиха колегите си от домакинстващите страни. Припомнени бяха и другите, за съжаление вече закрити секции на клуба – леководолазно дело, парапланеризъм и мото-делтапланеризъм. Показани бяха и проявите на гоцеделчевския клуб който възстанови дейността си след няколко годишно прекъсване. Проникване на пещери в Северна Македония, съвместни експедиции с гръцките си приятели в пещерите „Мануилова дупка“ край с. Рибново и пещери в планината „Пангея“ – Северна Гърция. Участие в национален пещерен сбор в Карлуково и две експедиции до пещерите около Карлуково. Обучение на младите членове на клуба и редовни тренировки на скалите край местността „Момина кула“ и тези край с. Господинци, са част от работата на възстановения клуб. От своя страна, спелеолозите от „СХО Кавалас“, с мултимедийна прожекция на фотоси, презентираха своята дейност. Те запознаха българските си приятели с особеностите на пещерите в Северна Гърция които изследват и проучват. Гицтите не пропуснаха също и покажат и съвместната си работа с гоцеделчевските „прилепи“.

 

Голяма привилегия за форумът бе участието в деловата му работа и на световно известният зоолог и биоспелеолог, Петър Берон. Българският учен е изследовател на над 700 пещери по цял свят и е откривател на над 90 нови животински вида които носят неговото име. „Трябва да се знае, че тук в нашия край от света, както и на балканския полуостров е най-богатата част на пещерни животни от целия свят“, каза големият учен.

 

В края на деловата част на форума, ветеранът от ПК „Прилеп“, Мартин Дишлянов, поиска думата извън темата на форума. От името на българския клуб, той поднесе поздрави и подарък на Тасос Полихрониадис от кавалския клуб по повод рождения му ден. „Тук с вас, намерих едно второ семейство“, с нескрито вълнение и радост, сподели кир Полихрониадис.

 

Освен, че са „луди“ по екстремния спорт, пещерняците показаха, че умеят и екстремно да се веселят. В полунощ, купонът бе прекъснат в датата на новия ден, която се оказа рожденият ден на Златина Ковачева. С атрактивен маскарад, импровизирани танци и с много настроение, Златина получи израз на обич от приятелите си от двата клуба ….

 

 

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Аптеките в Гоце Делчев и региона утре пускат кепенците за час в подкрепа на националния протест на аптекарите

Публикувано

на

Утре 20 .02. 2019 година  аптеките в Гоце Делчев и региона ще бъдат затворени за един час а именно от 15 до 16 часа .

С това си действие , аптекарите от гоцеделчевско ще подкрепят колегите си от цялата страна които ще стачкуват обявявайки се  всички заедно  против настоящата лекарствена политика на:

1/лишаване на пациентите от животоспасяващи лекарства – те липсват

2/ограничаването на достъпа на пациента до лекарства чрез ликвидирането на аптеките в повсеместно

3/монополизиране на аптечната дейност и даването й в ръцете на корпоративни структури нарушаващи закона

4/ обезценяване на фармацевтичния труд и невъзможност да окажем здравна грижа на пациента

Искаме промяна в политиката на лекарствоснабдяването незабавно!

Ние подкрепяме нашите пациенти в справедливите им искания за навременна доставка на лекарства и в правото им на живот!

Настояваме за:

1/  Отлагането действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуването й със спецификите в аптеките

2/ Въвеждане на електронно здравеопазване и електронна рецепта през 2020 г.

3/ Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна

4/До задействане на електронното здравеопазване да се отложи въвеждането на  специализираната системата към ИАЛ и системата по верификация

5/ Справедливо заплащане на фармацевтичния труд

 

От Асоциацията та  фармацефтите

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ