Тежък казус в реанимация на МБАЛ Благоевград: 32-годишен от Белица изпадна в мозъчна смърт след спукана аневризма, чакат близките да решат: Разрешават ли да стане донор?

32-годишен мъж, докаран в МБАЛ Благоевград от Белица е в изключително тежко състояние. След спукана аневризма в мозъка той изпадна в мозъчна смърт, въпреки усилията, които положиха местните лекари. Пациентът бе транспортиран в неврохирургия на „Пирогов“ в София, но бе върнат от там, заради критичното му състояние.

Прогнозите са лоши, лекарите очакват неврохирург експерт, който да потвърди пред близките тежката диагноза. Както се прави в такива случаи лекарите питат роднините дали са съгласни той да стане донор. Очаква се решението им, което е много трудно.

Състоянието на мъжа, обаче е невъзвратимо тежко. Напоследък зачестиха случаите, в които млади хора стават жертва на спукана аневризма. Това е своеобразно разширение на кръвоносен съд, което при повишаване на кръвното налягане „гърми“ твърдят лекарите и предизвикват кръвоизлив в мозъка. Младите хора обикновено неглижират аномалиите в кръвното налягане, не вземат мерки и се стига до тежки последици.

П. Попов/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене