Първият разсадник на брежански кестени вече е факт

„Да е хаирлия!” – така, облечената в носия, прочута самодейка Райна Гюрова нарече стотиците семена на брежански кестени, посяти в първия разсадник, необременени от болести и специално селектирани от хората от селото, и посади наред с тях и китка здравец. Десетки членове на сдружението, водени от председателя д.и.н Румяна Попова и кмета Благой Стефанов, участваха в акцията да се съхрани и опази брежанския кестен чрез селектиране на здрави семена , създаване на фиданки и последващо засаждане.

Съдбата на кестеновите гори в региона на Брежани, превръщането на брежанския кестен в патент, съхраняването и създаването на нови кестенови плантации, грижа за природата и икономическите ползи за хората се обсъдиха неотдавна на работна среща на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, представители на сдружение „Хора и традиции” – Брежани, експерти от ЮЗДП, РУГ, НП ”Пирин”, Горско стопанство Симитли, кметовете на Брежани, Ракитна, Мечкул и др.

Кметът на Симитли каза тогава, че каузата да съхраним кестените е обща, но нашата кауза е и да ги умножим. „В България има на три места ядлив кестен, но брежанският е с най-добри качества и можем да превърнем кестенови гори в печеливш поминък за хората от Брежани и Симитли” – допълни още Апостол Апостолов. „Сдружението показа, че всичко е в ръцете на хората.”- сподели Румяна Панова. „В наши ръце е да променяме средата към по-добро, да създаваме.

Днес, в едночасовата ни акция участват млади хора и деца, което е показател, че можем и да възпитаваме отношение. Крачката на сдружението и кметството е малка, но важна. От посадените 1000 семенца, да поникнат 100 и се хванат 50, това си е малка кестенова гора. Разбира се, нашите цели са много по-високи: разработване на проекти, създаването на регионален технологичен и експертен център по кестените, семенна база с научни технологии, изследване на почвата и залесяване”, заяви още тя.

На 12 декември в опитното поле на старото училище се създаде първия малък разсадник на брежанския кестен, а Райна Гюрова – с нейната малка внучка, дариха ентусиастите с баница и варени, добре съхранени кестени.„Не сме се отказали, заедно с кметство Брежани и кмета на община Симитли да създадем нови кестенови плантации”. – сподели Снежана Стоименова,зам. председател на сдружението. – „Всички експерти ни препоръчват да се обединим и запазим местния сорт брежански кестен, резултат на хилядолетна селекция, да изследваме почвата, да се направи библиотека на кестеновите гори, да се създадат предпоставки за по-малко зависимости на тези стопанства на открито от времето и и много други.

И да създадем семенна база, която да произвежда сортове брежански кестен. Кестеновите плантации, след определено време, могат да станат възможност за доходоносен труд на хората, ще се възроди природата.Всичко това, обаче, ще се случи ако обединим усилия хората, кметството, сдружението, общината и се използват максимално възможностите на европейските фондове”, категорична бе Стоименова.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене