Читатели алармират: Водният шеф Никола Нитов купи 6 джипа за 288 000 лв., техническите ръководители в Самоков стоят без заплати

Дружеството е потънало в борчове към „Басейнова дирекция”, защо са новите „Грейт Уол“, след като в автопарка има автомобили на по 3-4 години

Управителят на ВиК – София-област: Никой не може да ни търси сметка какво правим

Шест джипки „Грейт Уол“ лъснаха в автопарка на ВиК – София-област, като управителят Никола Нитов трябва да брои 288 000 лв. за возилата. Стойността за всеки един от тях е 48 000 лв. Джиповете са закупени преди месец на лизинг от автомобилния завод край Ловеч. Предстои да бъдат доставени още шест джипа до дни. Така дружеството ще разполага с общо нови 12 джипа. Любопитен е фактът да разберем от какви пари са закупени, питат самоковци. Според запознати дружеството до момента е разполагало с достатъчно нови автомобили „Дачия“, които били съвсем нови на по 3-4 години и тези са излишен разход за държавното дружество. „Нистина ли дружеството е затънало с неизплатени дългове към Басейнова дирекция – Дунавски район, доставчици и др. и в същото време в касата на ВиК – клон Самоков няма и пукнат грош? Тогава откъде пари за нови джипове и дружеството няма ли да затъне още повече в борчове?”, питат хората.

На проведено събрание преди седмици управителят на ВиК – София-област Никола Нитов е поставил ултиматум на техническите ръководители по райони спешно да си оправят събираемостта, тъй като дружеството е във финансов колапс. На по-късен етап като наказание за слабата финансова събираемост на вземанията техническите ръководители от Софийска област са оставени за предходен месец без заплати, коментират служителите. В сигнал за положението във ВиК до в. “Вяра“ се казва: „Докато протести заливат улиците, хора се палят, а голяма част от домакинствата отказват да плащат сметките си поне към едно дружество поради липса на средства и високата цена на водата, защо водните шефове и поверените им дружества харчат наши пари и забогатяват? Почти всички села в община Самоков са в плачевно състояние, канализационна и водопреносна мрежа, каптажи, зауствания, да не говорим за пречиствателни станции”.

Съвсем скоро жители на Говедарци останаха два почивни дни без вода и се чудят защо Нитов мълчи за водните проблеми на най-голямото самоковско село, където авариите са през ден, нямат пречиствателна станция, каптажи, а водата я пият с фекалии. Преди седмица хората се оплакаха, че през уикенда авария ги остави без вода и нито служители, нито шефове във ВиК вдигнаха телефоните си. Отзова се единствено работник на водното дружество от Говедарци. Хората питат докога през чешмите им ще изтичат разложени части от мъртви горски животни и кога Нитов ще обърне внимание на водните им проблеми? Хората питат ще имали подмяна, изграждане, реконструкция на ВиК мрежата в Говедарци?

В сигнала гражданите, възмутени от всички неуредици, питат още:

„Одобрявате ли с държавни пари да се купуват на чиновниците джипове по 45 000 лева без ДДС? Има ли държавни органи, които да извършат проверка дали наистина дружеството е имало нужда от тези джипове? Нужно ли е водният шеф да трупа още дългове?

Оказва се, че докато хората не могат да плащат битови сметки, а други плачат от ежедневни аварии, шефовете на държавни дружества си закупуват джипове за хиляди левове и харчат стотици хиляди и дори милиони левове държавна пара. Хората настояват да бъде извършен одит за съответствие на финансовото управление на държавното дружество ВиК – София-област.

В правото си на отговор потърсихме за коментар по всички въпроси управителя на ВиК – София-област Никола Нитов на тел. 0888565674, в отговора си пред репортер на „Вяра“ заяви:

„В момента пътувам. Не търсете интриги. Това е търговско дружество и никой не може да ни търси сметка какво закупуваме и какво правим и така нататък. Повече не ме занимавайте“, това бе отговорът на началника на държавното дружество Нитов.

Информация за масови уволнения и назначения във ВиК – София-област пък изнесе от парламентарната трибуна депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя през месец март алармира, че в областното дружество се назначават роднини, корумпирани типове и некадърни хора, възмути се Нинова. Депутатът тогава алармира, че начело на дружеството е върнат Никола Нитов. Нинова припомни, че той и преди е заемал поста и е оставил областното ВиК със загуба от 400 000 лв. Управителят след него, Цанко Маринов, който вече е уволнен, изведе дружеството на положителен финансов резултат през 2014 г., подчерта Нинова.
Снимката:

Никола Нитов/viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене