Лозари от Югозапада: Ракия да не пием, сланина да не ядем”, по-добре да умрем

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове са лобистки и обслужват интересите на винпромите, заявиха протестиращите лозари и собственици на казани от Югозапада.

Над 100 собственици на казани за изваряване на ракия и собственици на лозови масиви от Сандански, Петрич и Дупница излязоха на протест по обяд вчера край главен път Е-79, при комплекс „Мамин Кольо” на входа на Сандански.

Протестиращите бяха категорични, че ако промените влязат в сила, това ще ги унищожи. Според приетите наскоро промени, домашна ракия може да се вари от 1 юли до 31 декември – тези, които имат казани с вместимост над 500 литра трябва да се регистрират като акцизни складове. Протестиращите са заканиха, че ако не ги чуят следващите протести няма да са мирни като днешния. Протестиращите са заканиха, че ако не ги чуят следващите протести няма да са мирни като днешния.

„С настоящия митинг искаме глухият да чуе, слепият да види, докъде ни докараха народните избранници. По-глупав от този закон, който са гласували, че ракия може да се вари от 1 юли до 31 декември не може да има”, каза Иван Велков.

„Питайте дедите си дали някога са варили ракия през юли и август, добави Велков. Според него не бива в останалото време казанджиите да остават без осигуровки, а хазната без приходи.

„Лозарството е основен поминък в този край, не посягайте на хората с цървулите”, призова депутатите Велков.

Според него винпромите не купуват от лозарите и килограм грозде и призова от микрофона Менда Стоянова и депутатите да слязат сред народа и да чуят неговия глас. Чуят ли го, Велков обеща на Стоянова и Емил Димитров-Ревизоро буре с вино.

„Бате Бойко преди време ни обеща, че няма да ни пипа, а сега каква стана”, припомни Симеон Христов.

„Господа депутати, докарахте българския народ да се моли за стотинката, сега ни отнехте и ракийката, с нея мажа коленете, като пийна 100 грама болката минава и душата успокоява”, каза Панчо Пасков от село Кромидово.

„Ще се запалваме и дори да ни глобявате ще варим ракия, дори и да ни потурчите”, заплаши Пасков.

На мирния протест, продължил 30-на минути, събралите се издигнаха плакати: „Убийци на българските традиции”, „Долу ръцете от частните казани”, „Господа, чий интереси представлявате”, „Не съсипвайте лозарството”, „Унищожаване на малкия и среден бизнес в България” и др. Духов оркестър весели протестиращите в този черен ден за лозарите, казанджиите и клиентите им от Югозапада.

„Ракия да не пием, сланина да не ядем”, по-добре да умрем”, оплакваха се те.

Протестиращите са заканиха, че ако не ги чуят следващите протести няма да са мирни като днешния. /БГНЕС

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене