Млади доброволци от БМЧК – Гоце Делчев в акция на 1 декември

Борбата срещу СПИН се води повече от 30 г., а у нас основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика, на тази шсе още трудно приемана и трудно лечима болест.Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с различни акции. Към каузата са съпричастни и млади доброволци на БМЧК – Гоце Делчев.  1 dekemvri
Световната здравна организация (СЗО) анонсира новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб. Последните медицински данни променят изцяло представата и стратегиите за борба с това заболяване. Резултатите сочат, че незабавната терапия предпазва от разпространението на инфекцията. Поради това СЗО излезе с три основни препоръки.
– незабавна терапия за всички носители на вируса, независимо от това в каква фаза на заболяването е пациентът. Последните проучвания показват, че пациентите, които са на терапия на практика са неинфекциозни и не разпространяват инфекцията сред партньорите си. Това означава, че те могат да водят напълно пълноценен живот без страх от заразяване на хора, с които имат сексуален контакт.
– подобряване на превенцията на ХИВ/СПИН. Освен традиционните методи на превенция, СЗО препоръчва и употребата на т. нар. предекспозиционна профилактика (PrEP). За предекспозиционна профилактика се използват някои от наличните медикаменти за лечение, които обаче се прилагат при здрави хора, изложени на значителен риск от инфектиране с ХИВ. Франция е първата държава в Европа, която официално въведе предекспозиционната профилактика за своите граждани преди няколко седмици.
– елиминиране на епидемията от ХИВ като част от програмата на ООН за устойчиво развитие. Целите на програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) включват елиминирането на ХИВ епидемията до 2030 г. и намаляване на новите случаи на заразяване с допълнителни 75% до 2020 г. През следващите 5 години се цели 90% от хората, живеещи с ХИВ да бъдат наясно, че са инфектирани, 90% от тях да бъдат включени на антиретровирусно лечение и 90% от хората на антиретровирусно лечение да бъдат с неоткриваеми стойности на вируса в кръвта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене