Ахмед Чолак от с. Брезница – един от новите будители на обществото

27-годишният преподавател по математика и информатика в едно гоцеделчевско село Ахмед Чолак е определян като един от новите будители на обществото – младите учители. Той е сред лицата на младите хора, посветили се на учителската професия. За Ахмед Чолак тя е повече от призвание.
„Тази професия няма граници – винаги има какво още да се изисква! Влезеш ли в този свят, то няма излизане!”
По думите му най-добрият критерий за това колко добър е един учител са децата, на които е предал знанията – спечелени места на състезания, на олимпиади и т.н.
Младият учител е възпитаник на същото училище, където преподава и в момента. След това учи в Югозападния университет в Благоевград, а по-късно записва магистратура в Пловдив. Решил е да продължи да се развива в учителската професия, въпреки че открива недостатъци в системата.
„Така е създадена нашата система, че за директорите е по-важен бюджетът на училището, това как ще се разпределят парите, а за самите учители и ученици никой не се интересува!”
Въпреки че е само с няколко години по-голям от учениците си, Ахмед Чолак вижда ясно разликите между своето и тяхното поколение. Впечатлен е от желанието на децата да споделят и открито да задават въпросите си и смята, че това трябва да бъде насърчавано. Учениците му от своя страна виждат в него не само свой учител, но и приятел.
„Много добър учител е. обяснява ни нещата по най-лесния и разбираем начин”, разказват те. „С г-н Чолак се чувствам като с мой приятел, защото с него мога споделя това, което не мога с по-възрастните”, продължава друг негов ученик.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене