Представяне на книги от катедра „Философски и политически науки” във Философски факултет

Представяне на книги от катедра „Философски и политически науки” във Философски факултет

Центърът за изследвания и разпространение на политически и философски идеи и катедрата по „философски и политически науки” във философски факултет, ЮЗУ „Неофит Рилски“имат удоволствието да ви поканят на представянето на книгите:
Борбите на българите по време на прехода /демокрация н гражданско общество – съпричастност и конфликтност/ автор: доц. д-р Петя Пачкова;
Парадигми и доктрини в европейската политическа мисъл – теория и история на политологичната историография-автор: доц. д-р Борис Манов;
Философия на науката. Попериански лекции-автор: доц. д-р Камен Лозев;
С участието на: проф. д, н, Трендафил Митев, УНСС и проф. д, н. Стефан Мичев, УНИБИТ; модератор: проф. д. н. Лазар Копринаров.
Представянето на книгите ще се проведе на 26 ноември 2015 г. от 09.30 до 11.00 ч. в Заседателна зала, Ректорат на ЮЗУ „Неофит Рилски“.
Вход свободен.
Малко повече информация за книгите:

ПЕТЯ ПАЧКОВА
БОРБИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДА /Демокрация н гражданско общество – съпричастност и конфликтност/

Ситуацията в България е типична за страните с демократичен политически режим. Състои се от противоречиви сигнали към обществото от страна на управляващите обществото прослойки. От една страна, се пледира за развитие на гражданското общество, за формиране на активно гражданско съзнание у представителите на нацията, на желание и умение да се борят за различни каузи. Гражданските субекти и гражданското общество се митологизират. От друга страна, чрез най-различни механизми всъщност се формира пасивност у хората, идеализиращо мислене, неспособност за изготвяне на адекватна и ефективна стратегия и тактика за борба за разрешаване на обществени и лични проблеми. Налице са явления, процеси и тенденции, които доказват сложните взаимоотношения между демократичния политически режим и развитието на гражданската активност – тяхната относителна съпричастност и значителна степен на конфликтност.

БОРИС МАНОВ

ПАРАДИГМИ И ДОКТРИНИ В ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА МИСЪЛ – ТЕОРИЯ И ИСТОРИЯ НА ПОЛИТОЛОГИЧНАТА ИСТОРИОГРАФИЯ

В монографията се осъществява оригинално и креативно изследване на проблемите на теорията и историята на политическата историография. В първата част се обосновават и очертават теоретичните параметри на парадигмално-доктриналния подход в историко-политологичното познание, а във втората се експлицира методологичната действеност на този подход при анализа на историята на европейската политическа мисъл от античността до наши дни. Книгата е предназначена за преподаватели, научни работници, докторанти и студенти от областите на политическото, философското, социологическото, културологическото, историческото познание, както и за всички читатели интересуващи се от историята на социално-политическата и философската мисъл.
КАМЕН ЛОЗЕВ

ФИЛОСОФИЯ НА НАУКАТА. ПОПЕРИАНСКИ ЛЕКЦИИ

Основният замисъл на няколкото лекции по философия на науката, събрани в една книга, е да откроят специфичните приноси на Карл Попър, бащата на критическия рационализъм, към това поле на философски изследвания. Разгледани са теми като демаркационния проблем, научният метод и научната теория, динамиката на научното развитие. Особен акцент е поставен върху темата за ценностните и етическите проблеми на науката и идеята на Вебер за свободна-от-ценности наука. Лекциите разкриват съдържанието си в исторически аспект, което позволява заедно с възгледите на Попър да се изложат и възгледите на негови последователи като Лакатош например, но също и на негови опоненти и критици от рода на Кун, Файерабенд и Куайн. Книгата е предназначена главно за студенти, но също и за всички, които се интересуват от проблемите на философията на науката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене