Мария Габриел: Противодействието на тероризма изисква незабавни синхронизирани действия на международната общност

Терористичната атака в Париж не е единствено срещу Франция, а срещу цяла Европа и нашите основни европейски свободи и ценности. Първата реакция на Европа е да покажем солидарност с парижани и френския народ. Да бъдем солидарни обаче не трябва да означава да си затваряме очите за недобро функциониране на част от инструментите, с които разполагаме за борба с тероризма. Време е за спешни решителни действия, а не за дълги дискусии. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел в пленарен  дебат с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, министъра на външните работи на Люксембург Николас Шмит и комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос относно терористичните нападения в Париж и мерките против тероризма. Дебатът се фокусира върху антитерористичните мерки, действащи в момента или предвидени за в бъдеще.

Представителите на Съвета и Комисията отправиха призив за солидарност в действията на ЕС, приемане на досието за резервационните данни на пътниците преди края на годината, засилено сътрудничество с непосредствените съседи на Съюза, подобряване на сътрудничеството между разузнавателните служби на държавите-членки и не на последно място да не се смесват понятията за бежанци и терористи.

Мария Габриел очерта три ключови мерки в борбата с тероризма.

На първо място е по-доброто управление на външните граници. Тя настоя за засилване на полицейското и съдебно сътрудничество и сътрудничеството между разузнавателните служби на държавите-членки, защото резултатите до голяма степен остават половинчати. Съществуват също така значителни пропуски при свързването на различните бази данни.
В международен план Мария Габриел подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството с трети държави, по-специално в борбата срещу финансирането на тероризма. „Важно е също да предвиждаме последствията и резултатите от действията на ЕС на място. Отслабването или унищожаването на Ислямска държава не трябва да дава простор за други заплахи за сигурността“, наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Не на последно място тя приоритизира мерките за предотвратяване на радикализацията. „Атаките в Париж трябва да ни служат за поука. Само засилване на сигурността не е достатъчно. Нужен е подробен анализ за различните профили на хората, които биват вербувани от терористичните организации, за да дадем адекватен отговор. Борбата с радикализацията трябва да бъде предварително водена на интелектуално, културно и социално ниво“, заключи Мария Габриел.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене