Без категория

Зам. министър сравни МБАЛ – Благоевград с най-модерната клиника в Германия

мбал благоевград

Зам. – министърът на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов финализира проект на МБАЛ – Благоевград за над 7 млн. лв. Пред зам. областния управител Димитър Капитанов, шефа на болницата д-р Владимир Пандев, шефовете на Здравната каса д-р Румен Кондев, на РЗИ д-р Лена Павлова, на Инспекцията по труда Юлия Янчева, десетки лекари той заяви, че снощи се е върнал от Германия, където са разгледали една от най-големите болници. Направило му впечатление, че апаратурата в МБАЛ Благоевград е същата като германската. Проф. Славов похвали благоевградската болница, като каза, че не е идвал от години и вижда голям напредък във всяко отношение. Болницата е усвоила по проекта над 80 % от средствата, близо 6 млн. лв., като остава да се оборудва Клинична лаборатория.

От месец октомври досега са извършени близо 9 000 прегледа с новата апаратура. Зам. областният управител Димитър Капитанов каза, че до средата на март ще бъде учреден Областен съвет по здравеопазване, на който лечебните заведения в областта ще координират действията си. Той е доволен от факта, че хората в Пиринско ще бъдат обслужвани с най-модерната апаратура, защото лекарите са на световно ниво. За Д-р Пандев това е един тържествен ден, защото финализират проект, по който болницата е спечелила най-добрата апаратура от София до Солун. „Най-големият плюс това са нашите лекари, с които можем да конкурираме и западните, но техните умения и капацитет надвишават апаратурата, с която работят”, заяви д-р Пандев. Той си пожела следващият период да бъде още по-ползотворен и болницата да спечели още такива добри проекти, за да може да се предоставя по-качествена услуга на пациентите.

Към момента строителните дейности по проекта са приключили. Договорът за строителство включва строително-монтажни работи в две сгради – сградата на бившата Поликлиника и на Терапевтичния корпус. Извършен е и цялостен ремонт в отделенията по образна диагностика, клинична лаборатория и гастроентерология. В рамките на проекта е закупена и доставена медицинска апаратура: дигитална ехографска система, дигитален скопичен – графичен рентгенов апарат, 16 срезов многодетекторен компютърен томограф, апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, рентгенов мамограф, система за архивиране и разпространение на образи, ендоскопска апаратура /видеоколоноскопи, видеогастроскопи/ и санитарен автомобил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене