Кметът на петричкото село Долна Крушица Б. Тупаров, след като съдът касира избора му: Обмислям дали да обжалвам решението пред ВАС, по-скоро съм готов за нови избори

„Не съм взел окончателно решение дали да обжалвам решението на Административен съд – Благоевград, с което касираха изборите за кмет в село Долна Крушица, но по-скоро съм на мнение да се явя отново на избори и този път да бия по-убедително”, каза Борис Тупаров, който спечели кметските избори в петричкото село Долна Крушица, но вотът бе касиран от съда.  Изненадан съм от решението на магистартите, открили, че имало две бюлетини за мен без един печат, ами имало е и една бюлетина без печат за моя опонент, който загуби, но съдът, не знам защо, не е отразил това. Ще проведа среща през почивните дни с адвокатите си и тогава ще взема решение, ще се съобразя с тяхното мнение. Не се притеснявам от провеждането на нови избори, ще участвам и пак ще бия”, заяви Б. Тупаров.

Както „Струма” писа, със свое решение Административен съд – Благоевград обяви за недействителен избора на Борис Тупаров за кмет на село Долна Крушица. Решението за касиране на вота може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Върховния административен съд. Припомняме, че изборът за кмет на село Долна Крушица беше обжалван от кандидата на ГЕРБ Митко Тилев, който остана втори. Тупаров бе избран на първия тур „на косъм” от балотажа с 50,77% от гласовете на упражнилите вота си жители на селото. В същото време изчисленията показват, че един глас в секцията в селото е равен на 0,77%. Изборът бе обжалван от кандидата за кмет на селото от ГЕРБ Митко Тилев.

При допуснатото от съда преброяване на бюлетините от секцията се оказа, че според протокола гласувалите са 141 души, в чувала бяха открити 145 бюлетини, от които действителните са 130. Съдът приема, че са гласували 145 избиратели. За Борис Тупаров са подадени 64 бюлетини, за кандидата Георги Малечканов от БСП бюлетините са 7, а за жалбоподателя Митко Тилев – 59 бюлетини. За да има победител от първи тур с 50% + 1 гласа, единият от кандидатите трябва да е събрал над 65 гласа. А обявеният за победител Борис Тупаров е получил 64 гласа. Затова съдът прие, че изборният процес е бил опорочен, и излиза с решение за касиране на избора.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене