Младежи отбелязват Международния ден на майчиния език в Благоевград

благоевград

Младежки доброволчески клуб ,,Младежта е толерантност’’ в Благоевград ще отбележи Международния ден на майчиния език, който се чества на 21 феруари.
Младите хора от клуба смятат, че езиковото многообразие е един от най-мощните инструменти за опазване на материалното и нематериалното наследство на човечеството. Затова от 16 часа днес в Младежкия дом те ще почетат празника, като четат поезия на български, английски и ромски език. Ще играят интересни интерактивни игри, в които победителите ще получат награди.
Клуб ,,Младежта е толерантност’’ – гр. Благоевград се състои от мултиетническа група, повечето от представителите са студенти от ЮЗУ,,Неофит Рилски’’ и Американски универистет в България, както и средношколци. Доброволците от клуба са обединени от каузата за преодоляване на антиромските стереотипи и формиране на толерантно отношение към всички етноси в България. Обединени с общи усилия доброволците организират и провеждат различни кампании и събития в полза на обществото, целящи да призоват към толерантност и разбирателство между всички български граждани, независимо от социалния им статус и етнос.
Международният ден на майчиния език се отбелязва за първи път от Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 година. Според ЮНЕСКО , половината от около 6000 езици в света скоро може да изгубят последните си носители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене