Правителството отпусна 300 000 лв. за ремонтни дейности в българския катедрален храм „Св. Цар Борис Покръстител“ в Белин

Правителството отпусна 300 000 лв. за ремонтни дейности в българския катедрален храм „Св. Цар Борис Покръстител“ в Белин. Това ще позволи да бъде увеличен капацитетът за осигуряване на подслон и храна на българи, изпаднали в беда зад граница.IMG-20151118-WA0005

Средствата се осигуряват след среща миналата седмица между министър-председателя Бойко Борисов със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и омбудсмана Мая Манолова. По време на разговора владиката изложи проблемите пред българската църковна община в германската столица. Митрополит Антоний представи и плановете си за разширяване на дейността на енорийския център към храма, който към момента успява да осигури подслон на 400 – 500 българи годишно, а след ремонта ще може да помага на 1300 – 1500 наши сънародници.

„Така центърът ще започне да изпълнява в пълнота мисията си за обгрижване на нашите сънародници“, коментира след срещата с премиера  Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Енорийският център се намира в криптата на храма и се състои от зала за провеждане на обучителни семинари, която ще започне да се използва за социална трапезария, малка библиотека, канцелария и спално помещение със санитарен възел.

След ремонта ще бъдат назначени трима души, които да се грижат за изпадналите в беда наши сънародници, както и да им осигуряват медицинска и социална помощ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене