Мария Габриел: Новите визови споразумения между ЕС и Азербайджан са още една крачка към сближаване в рамките на Източното партньорство.

Мария Габриел

20.02.2014, Брюксел – Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи гласува днес с голямо мнозинство два доклада на евродепутата Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) относно предложението за сключване на визови споразумения между ЕС и Азербайджан. Единият доклад разглежда улесняването на издаването на визи, а другият – реадмисията на незаконно пребиваващи лица.

„Подписването на споразуменията е крачка напред в сближаването между ЕС и Азербайджан в рамките на Източното партньорство. Целта на партньорството е да се създадат необходимите условия за задълбочаване на отношенията и за икономическа интеграция между Европейския съюз и участващите държави. Улесняването на визовия режим и мобилността на гражданите са неразделна част от това партньорство. С подписването на двете споразумения с Азербайджан, ЕС изпраща силен политически сигнал и към другите членове на Партньорството.”, коментира докладчикът Мария Габриел.

Новите правила, залегнали в споразуменията, правят процедурите за реадмисия и за издаване на визи по-бързи и по-лесни. Визовото споразумение намалява срока за издаване на визи на 10 дни и фиксира такса от 35 евро за административните разходи по процедурата. Списъкът от необходими документи за представяне при процедурата също е намален. По отношение на Споразумението за реадмисия се подчертава, че то се основава на тотална реципрочност и гарантира спазването на основните човешки права.

Освен процедурно, споразуменията имат и политическо значение. „Сключването на двете споразумения доказва ангажираността и политическата подкрепа от страна и на Европейския съюз, и на Азербайджан, за насърчаване на свободното движение. Те ще допринесат значително за процеса на сътрудничество в областта на мобилността“, подчерта Мария Габриел.

Тя настоява Европейският парламент да бъде включен в работата на Съвместния комитет за управление на споразуменията пред представителите на Европейската комисия. В момента ЕС е представен единствено от Комисията, подпомагана от експерти от държавите-членки.

Следващата стъпка е гласуване на докладите в пленарна сесия, което се очертава за пленарната сесия през март. Визовото споразумение и споразумението за реадмисия вървят ръка за ръка и трябва да бъдат сключени едновременно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене