Професори, лекари, политици, бизнесмени отбелязаха половин век хандбал във Второ основно училище в Благоевград

Десетки възпитаници на едно от най-старите учебни заведения в областния център се събраха за да отпразнуват заедно 50 години от създаването на секция хандбал в школото. Сред бившите хандбалисти бяха настоящи лекари, професори, научни работници, политици, спортни деятели, бизнесмени и др. В знак на признателност от името на всички бивши ученици – хандбалисти бе връчен почетен плакет на основоположника на тази динамична игра в училището Божидар Багашев.

Бившият учител по физкултура слага началото на хандбала във второ училище през далечната 1965 година. Следват много успехи на различни училищни първенства, като първата титла по хандбал от ученически игри е през 1972 година. С хандбалната игра, като ученици в училището израстват много обществено и социално ангажирани личности в Благоевград. Сред тях са проф.

Стоян Иванов – декан на факултет Обществено здраве и спорт към ЮЗУ Неофит Рилски, депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов, бившият областен управител Валери Смиленов, банкерът Спас Димитров, инж. Любо Сократов и много други. Организационния комитет начело с директора на училището Христо Манчев подготви материали, които бяха представени във фоайето на втория етаж на Второ основно училище. Материалите включват снимки, купи, медали и документи, които разказват за историята на хандбала в училището.

Покана за участие в изложбата бе отправена към всички, които имат пряко и косвено участие в поставянето на началото и последващо развитие на този спорт в града. По- младите любители на тази игра видяха уникални фотоси от преди 40-60 години, запечатали моменти на радост сред тогавашните ученици на второ училище в Благоевград, които слагат началото на тази игра в областния център. С обща снимка и игра на хандбал приключи юбилейната среща в двора на Второ основно училище в Благоевград.

Лъчо Петров

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене