Пожарът в Смолян е ликвидиран

Огнеборците в Смолян обявиха големия пожар над града за ликвидиран. След повече от 20 часа борба с пламъците огънят е потушен, съобщи bTV. Няма разрастване на съществуващите огнища, няма и огън в гората. Пушек обаче ще има поне седмица. В гората обаче има още жар в ниската част, поради което екипите ще останат на място поне до вечерта. Има готовност в късния следобед да бъде отменено обявеното бедствено положение.

Следствена група от полицията влезе в гората и заедно с пожарната трябва да установи причината за възникването на пожара. Надделява версията, че най-вероятно полетял китайски фенер е виновник за избухналия пожар в гората до смолянския квартал „Райково”.

През нощта 26 военни, горски и огнеборци са дежурили в гората, огънят на определени места се е разраствал. Теренът е пресечен, труден и пожарни коли не могат да стигнат до него. Вчера в гасенето се включиха и два хеликоптера. Изгорели са 300 дка смесена гора. Миризма на пушек се носеше днес из цялото село Хасовица и в околностите.

Хората в Хасовица са доста притеснени.

„Как да не се притесняваме, снощи цяла нощ от единия до другия край пожарни, коли , какво да се прави, ама добре, че се размина с толкова, а не е по-лошо“, каза Недялка Узунова от селото.

„Притеснено ни беше, защото всичко се очакваше“, заяви Томя Чакъров –собственик на вила в Хасовица.

Собствениците на животни пък бързаха да откарат стадата на по-отдалечено място.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене