Редно ли е да се плаща за светото кръщение в църквата?

krashtene1_600x700Кръщение се нарича такова неповтаряемо  тайнство, в което кръщаващият се при трикратно потапяне във водата с думите „В името на Отца и Сина и Св. Дух“, получава благодатта Божия, която прощава неговите лични грехове и го очиства от всеобщия, прародителския грях, след което човек от роб на дявола става син Божи, облича се в Христа и става член на светата Му Църква.

Че кръщението не е прост обред на влизане в обществото на вярващите и обещаване на добра съвест Богу, както мислят някои сектанти, и че то не е само знак за съюз между Бога и човека, както предполагат други, а е установено от Бога тайнство за умиване и прощаване на греховете на човека – това се вижда от Словото Божие:

„И сега – казва Ананий на Савла – що се бавиш? Стани, кръсти се и умий греховете си, като призовеш името на Господа Иисуса“ (Деян. 22:16).

„Покайте се и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа за прошка на греховете; и ще приемете дара на Светаго Духа“ (Деян. 2:38).

В последните десет години много некръстени извървяха пътя към храма, за да се извърши над тях св. тайнство Кръщение. Кръщават се малки и големи. Всеки със своите разбирания и очаквания. След края на тайнството си тръгват и мнозина въобще не се връщат в храма. Изгубват се. Няма ги. Както изведнъж се появиха, така и изчезнаха. Разбраха ли какво стана с тях, влизайки в кръщелния купел? А тези, които останаха, схванаха ли същността на тайнството и промени ли то живота, мислите и делата ни?

Чувала съм, а навярно и вие сте слушали за най-различни причини, поради които хората се кръщават. Най-често стоящи далеч от разбирането на църквата за св. тайнство Кръщение. А какво е то?

В реда на тaйнствата на първо място стои Кръщението. То е врата, която ни въвежда в благодатното царство, в църквата и ни дава достъп за участие в другите тайнства. Необходимо е на всеки човек, за да може духовно да се възроди и спаси. В беседата си с Никодим Исус Христос наблегнал именно на това: „Ако някой не се роди от вода и Дух, не може да влезе в Царството Божие.“ (Йоан 3:5)

Кръщението е учредено от Господ Исус Христос след възкресението Му. Той заповядал на апостолите: „Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух.“ (Мат. 28:19)

От книгата „Деяния на светите апостоли“ разбираме, че апостолите кръщават новоповярвалите. И така вече двадесет века епископите и свещениците, имайки апостолско приемство, извършват това тайнство. В него кръстеният чрез благодатта на св. Дух се очиства от първородния грях и личните грехове, извършени до този момент (ако е възрастен), и се възражда духовно. Апостолите в своите послания ни казват, че чрез Кръщението ние се „освещаваме“, „омиваме“, „очистваме“, „оправдаваме“, „умираме за греха“, „съпогребваме се с Христа“ и „възкръсвaме с Него“.

Казват, че безплатен обяд няма, че ако искаш нещо не бива да допускаш да си длъжник на никого, но важи ли това твърдение и за черквите и манастирите?

За да се извърши кръщенето има определени изисквания от храма като какво да се носи по време на ритуала и разбира се за заплащането. Тук обаче възниква въпроса редно ли е да се плаща такса за светото кръщене и защо? Нима всеки вярващ и почитащ християнската вяра не е равнопоставен  с останалите християни? Редно ли е парите  да са пречка?Какво мислите? Трябва ли да отпадне плащането на такса или не? Нужно ли е да има преграда пред желанието да си по – близо до Бога? Отговора го оставяме на вас..

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене