Иван Милушев, директор на Общинска художествена галерия –Благоевград: В момента в страната няма по-интересна, по-чиста, по-приветлина и реновирана галерия от благоевградската

Срещам се с г-н. Милушев, за да разкаже за наскоро завършения цялостен ремонт на ГХГ – Благоевград.

GHG_BLОт кога е замислен ремонта на галерията ?
– Ремонта дойде на дневен ред веднага след създаването на градската художествена галерия. Нейното институционализиране, така да се каже което означава, че от година, година и половина се очакваше този пълен ремонт, а не само някаква козметика частична. Слава Богу нещата се извършиха през последните два месеца. Вече е ясно, вижда се новият облик на галерията. Даже бих казал, че в момента в страната няма по-интересна, по-чиста, по- приветлина и реновирана галерия в цяла България, което много ме радва. Радва и художниците в Благоевград и разбира се и тези хора, които са свикнали да идват в залите, за да разгледат произведенията изкуството. Говоря за почитателите на живописта, графиката и скулптурата, а също така и гостите на града.

От кога не е ремонтирана галерията? Аз я помня от детските си години и от тогава нищо не беше променяно.
– Ремонт, какъвто и да било не е правен от 40 години… малко над 40 години. Тъй като тези площи са от 1969 –’70 година на миналия век се предоставят на така наречената “Група на художниците”. През годините са правени леки освежавания, като боядисване и то на базата на собствени средства и собствения труд на художниците. Смяна на лампи и осветителни тела, но в крайна сметка нивото си оставаше същото. До днешния момент, когато вече имаме една напълно нова и модерна галерия.

Каква беше реакцията на хората по време на откриването?
– Хората видяха една съвсем различна обстановка. Идваха да благодарят на мен, макар, че моята заслуга е много малка. Аз олицетворявам ръководството на галерията не и ремонта, който се направи или финансирането му. То откриването мина леко инкогнито, защото бяха дните преди изборите и нали по правило не трябва да се коментира кандидат кмета. Тогава Камбитов беше в така наречения законен отпуск. Така че неговата функция, като откриващ галерията извърши заместващата го г-жа Кралева. Имаше много хора, имаше и коктейл и много поздравления от хората за новите зали.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене