Използват утайката от пречиствателните за борба с ерозиите по пътя край Симитли

Утайката от пречиствателните станции за отпадни води (ПСОВ) да се използва в борбата с ерозията. Тази иновативна технология представиха вчера във ВиК Благоевград съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“. По този начин ще се борят с ерозирали участъци покрай пътищата в Благоевградска област. Кметът на Симитли Апостол Апостолов също присъства на срещата, тъй катоо в община Симитли има такива ерозирали терени и свлачищни зони.

Научно-експертен екип, ръководен от проф. Атанас Тасев, разработил новата „Биоинженерна технология за укрепване и стабилизиране на ерозирали терени, свлачищни зони и депа за отпадъци“.

Иновативната технология е включена в нормативните документи на Агенция „Пътна инфраструктура“ и в момента се прилага на територията на област Благоевград.

Първото трасе, по което се прилага биоинженерната технология за укрепване и стабилизиране на ерозирали терени, е пътят между Симитли и Банско. Управителят на ВиК Благоевград Росица Димитрова и ръководителят на екипа учени, извършил разработката проф. Атанас Тасев, дадоха повече подробности за иновативния метод и приложението му. „Прилагането на този продукт е в пъти по евтино, защото той е комплексен. Бактериите си създават самостоятелна среда, която да благоприятства развитието на растенията. Само преминаването на този продукт през системата с икономията на ел. енeргия и депониране, е в пъти е по-евтин. По-голям ефект на по – ниска цена“, коментира проф. Атанас Тасев.

700 хиляди тона годишно е размерът на утайките от ПСОВ в България, като благодарение на новата технология този отпадък може да бъде използван успешно в борбата с ерозията.

Преди няколко месеца – на 30.06.2015 г. Министерството на земеделието и храните издаде разрешение за използване на новата технология в земеделието. Тя е защитена в Патентното ведомство през 2014 година.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене