Кюстендилски и дупнишки магистрати на заплата при икономическия октопод, който ощети стотици тютюнопроизводители в Югозапада – Борислав Фесчиев?

Тодор ТОДОРОВ

Със заповед от вторник главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълна инвентаризация от отдел „Инспекторат” във Върховната касационна прокуратура (ВКП).  Ревизията трябва да приключи до месец, а после комисията ще има още седмица, за да излезе с доклад, който ще бъде публикуван. Сотир Цацаров е разпоредил всички прокурори, които са работили в инспектората, включително и ръководителят на този отдел Малена Филипова, да бъдат преместени в други отдели във ВКП. Кабинетите на някои от тях са били запечатани, научи „ДЕЙЛИ ПРЕС” от източници в прокуратурата.цацаров-Cropped-640x426

Инспекторатът на ВКП е ключов орган в съдебната система, защото към него се препращат всички жалби и сигнали, които засягат работата на съдии, прокурори и следователи. Работещите в отдела извършват проверка и ако преценят, изпращат сигнала или на Софийската градска прокуратура за образуване на разследване, или на Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС за образуване на дисциплинарно производство.

Проверка от петима прокурори!

Проверката се извършва от комисия, в която влизат петима прокурори от ВКП, сред които Любомир Божков, Евгени Диков, Марио Василев, Емил Владимиров. Евгени Диков коментира за „ДЕЙЛИ ПРЕС”, че ще може да даде повече информация, когато приключи проверката. Главният прокурор Сотир Цацаров, с когото „ДЕЙЛИ ПРЕС” не можа да се свърже, е определил своя заместник за изпълнител на заповедта.

Телефонът на бившия вече ръководител на отдела Малена Филипова беше изключен. По информация на „ДЕЙЛИ ПРЕС” тя е била преместена в отдел „Противодействие на престъпленията, извършени от непълнолетни, и на посегателствата срещу малолетни и непълнолетни”. Любопитното в случая е, че в началото на 90-те години Филипова е работила именно като отговорник за „Детска педагогическа стая”.7da90af88304bc6f435d38b66d4c1304

Още кадрови промени!

„ДЕЙЛИ ПРЕС” научи и за други кадрови промени във ВКП. Бившите членове на ВСС Вельо Велев и Пенка Маринова също са били преместени в отдела за престъпления, извършени от непълнолетни. Бившият зам. главен прокурор Валери Първанов е станал редови прокурор в отдела, който се занимава с противодействие на корупцията. Първанов беше единственият от заместниците на Борис Велчев, който не намери място в новия екип на Сотир Цацаров. Работата на Инспектората към ВКП е била именно в неговия ресор като зам. главен прокурор. Това, което стана ясно също така около него е, че е проверяван за тесни връзки с един наш „герой“, за който извадихме пъклените схеми. Оказа се, че разследващите журналисти на ДЕЙЛИ ПРЕС са работели успоредно с хората на Цацаров, около тесните му връзки с добре облечени бизнесмени, един от който е бил нашият герой – Борислав Фесчиев.

Според информацията на нашите хора в системата, Валери Първанов е проверяван за това, че при доста съмнителни обстоятелства е прекратявал наказателни дела и производства срещу въпросните бизнесмени. В случая с Фесчиев става въпрос за дела, по които той е бил на крачка от затвора. Срещу какво обаче, тепърва ни предстои да разберем.Борислав-Фесчиев1

 

Междувременно разследващите журналисти на Топ Преса достигнаха до информация, че Фесчиев, който стана известен от нашите страници след разкритията на дупнишкия тютюнев бос Живко Стоянов, който разкри, че Фесчиев е ощетил с измамните си схеми стотици тютюнопроизводители в Югозападна България, държи на заплата и местни магистрати. Има дела в Югозападна България, в които той и неговите ресурси влияели сериозно. От своя страна колегите няма как да не се заемат с този проблеми и скоро ще имаме ударно разследване по темата с проверка на фактите по тази скандална, дори сензационна версия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене