Изложба „Българското културно наследство“ откриха в Гимназия „Никола Вапцаров“ – Белица

Учители и ученици от Гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в Белица откриха изложба „Българското културно наследство“. Тя е подредена на втория етаж в училището и е посветена на Деня на народните будители.

Експозицията отразява политическото развитие и културните достижения на българската държава от епохата на Възраждането до днес.

„Таблата са дело на видни учени, сред които и проф. Пламен Павлов, а фотосите са изработени от Националния исторически музей. Дарител на изложбата е  големият приятел на нашата гимназия д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет“, съобщи пред ИНФОМРЕЖА директорът на учебното заведение Фанка Къшева.

Подобни изложби д-р Милен Врабевски е дарил на Историческия музей в Белица и на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в града, а през миналата година на училища в Гоце Делчев и Доспат.

„Беше много вълнуващо и емоционално и за учениците, и за нас, учителите. Децата бяха много впечатлени, защото пред тях стоеше един от съвременните будители д-р Врабевски – меценат, благотворител, подкрепящ инициативи за утвърждаване на националната идентичност и ценностите на европейското гражданство. Той работи изцяло за духовното развитие на децата чрез дарителските акции, които прави неговата фондация“, допълни още Фанка Къшева.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене