Турция отново пред атентати, полицията в бойна готовност

Всички полицейски дирекции в Турция са в бойна готовност след разпространеното съобщение за 4-има джихадисти от ИД, влезли в страната, мишени на ударите им са самолети, кораби и митинги, предава репортер на БГНЕС, позовавайки се на местни медии. След полунощ срещу събота стана известно, че карето терористи е проникнало в Турция от Сирия с плана да извърши чудовищни атентати, което предизвика и алармената ситуация в силовите структури в цялата страна. Вероятните удари предвиждат отвличане на самолети или кораби, или взривове сред участници в предизборните митинги.

Четиримата ползват документи с фалшиви самоличности, тримата са мъже, членове на издирваните от списъка на „Групата на тъкачите“ – крило на Ислямска държава. С тях има и млада жена от Казахстан – Валентина Слободянюк, с германски паспорт и под името Йълдъз Бозкурт. Службите на разузнаването и полицията разпространиха снимките на терористите и на паспортите с фалшивите им имена, и призоваха всички, които ги забележат, да сигнализират незабавно. Издирваните са Юмер Дениз Дюндар, роден през 1993 г. и сега под името Емре Кая, Саваш Йълдъз /1983 г./ с името Хамза Тонбак, Мухамет Зана Алкан/1995 г./ с името Мурат Йозалп, както и казахската Валентина, родена през 1995 г. Тримата мъже са турски граждани, смъртоносната четворка е в Турция в очакване на заповед за действие.

По-рано през деня бе съобщено за 26-годишната Хюлия Туба Бозкурт, която се присъединила към Ислямска държава заедно с 2-годишното си момченце и пратила смс на изоставения си съпруг. В популярната в Турция мрежа Whatsaap тя известила мъжа си, че детето им е добре, но го срязала за това, че в профила му имало нейни снимки в светски дрехи с дълбоки деколтета. Тя настояла съпругът да публикува нови снимки, на които е покрита изцяло в черни одежди с тесен процеп само за очите й. Разтревоженият мъж е поискал помощ от президента Ердоган детето да му бъде върнато след 8 месеца раздяла. Публикациите по този повод предизвикали терористката да пише на мъжа си. 

Преди седмица властите огласиха списък с издирвани 21 бойци от Ислямска държава, които са проникнали нелегално през сирийско-турската граница с намерението да осъществят самоубийствени атентати, специализираните операции за издирването им продължават. Турското разузнаване предупреди за планирани бомбени експлозии в метрополисите на Истанбул, Анкара, Измир и Диарбекир, за които 10 луксозни автомобили-бомби вече са налице в страната, а спящите клетки са в очакване на разпореждане за действие. Предизборната ситуация е повече от критична след кървавата баня на 10 октомври, когато двама атентатори-самоубийци се взривиха на митинг в Анкара и отнеха живота на 106 души, а политиците се ожесточават все повече в нападките си.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене