Хора се редят на опашка за сребърна вода в Добринище

В Добринище има 17 извора с температура между 30 и 43 градуса. Водата е слабоминерализирана и е богата на минерали и химични елементи – хипертермална, сулфатна, натриева, флуорна, силициева. Водата е бистра, без мирис и утайка, което я прави подходяща и приятна за пиене. Най-популярният извор в курорта е „Сребърният извор“, който се нарича така, защото водата от него е много богата на сребърни йони. Среброто пък има силно антиоксидантно и противо- възпалително действие.

Лечението с минералната вода от Добринище може да се прилага и по трите популярни начина – външно, вътрешно и инхалационно. Когато се прилага чрез минерални бани, водата оказва благоприятно въздействие върху заболявания на половата и нервната система, ставите и костите. Попаднала в организма чрез поглъщане пък водата лекува доста успешно заболявания на стомашно-чревния тракт и отделителната система. С провеждане на инхалации в определени времеви интервали се влияят добре някои белодробни заболявания и проблеми на горните дихателни пътища.

DobrinishteТоп Преса стана свидетел на неочаквана гледка. Отидохме до „Сребърният извор“, и там заварихме дълга опашка от чакащи хора със бутилки в ръце. Явно местните жители са доволни от употребата на водата. Идват и много чужденци – руснаци, поляци, германци, научили за лековитите качества на тукашната вода. „Сребърната” вода извира на няколко места в Добринище по поречието на река Десилица.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса /от 23 до 29 Октомври 2015 г./

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене